Valilik ekiplerinden sigara denetimi

Valilik ekiplerinden sigara denetimi
Konya Valiliği tarafından oluşturulan sigara denetim ekibi, hafta içerisinde Sarayönü'ne gelerek ilçe merkezinde sigara denetimi yaptı. Geçtiğimiz günlerde ilçe merkezinde yapılan denetimde esnaf dükkanları, kıraathaneler ve...

Konya Valiliği tarafından oluşturulan sigara denetim ekibi, hafta içerisinde Sarayönü'ne gelerek ilçe merkezinde sigara denetimi yaptı. Geçtiğimiz günlerde ilçe merkezinde yapılan denetimde esnaf dükkanları, kıraathaneler ve kafeler denetlendi.

Denetimlerini eş zamanlı olarak sürdürdüklerini dile getiren İl Tütün Kurulu Denetmenleri, "Amacımız sigaranın toplum üzerinde ki etkilerini asgariye indirmek. Sarayönü genelindeki vatandaşlar ve esnafların geneli çıkartılan bu yasaya karşı duyarlı. Vatandaşların büyük bir bölümü kurallara uyuyor" şeklinde konuştu.

Cezalar hakkında bilgi veren İl Tütün Kurulu Denetmenleri, "İş yerlerinde mevzuata uygun herkes tarafından görülebilecek şekilde asılmış yasal uyarı yazısı mevcut değilse uygulanacak para cezası bin 833 TL, kapalı yerlerde sigara içenlere uygulanacak ceza 109 lira, yerlere izmarit atmanın cezası ise 65 lira.

Tütün ürünlerine benzeyen sakız, oyuncak, şeker vb. ürünler üretenlere, dağıtanlara, satan iş yerlerine veya kişilere uygulanacak ceza 29 Bin 819 lira ile 149 Bin 108 lira aralığında. Tütün ürünlerinin paketlerini açarak adet şeklinde veya daha küçük paketlere bölünerek ruhsatsız satış yapanlara bin 833 lira ile 18 bin 377 lira arası cezai müeyyide uygulanır.

Satış belgesi olmaksızın veya satış belgesinde belirtilen yerin dışında tütün ürünleri satışında 55 bin 142 lira arası ceza uygulanır. İşletmelerde sigara veya tütün ürünleri kullanımına izin verenlere uygulanacak Bin 486 lira ile 7 Bin 453 lira aralığında idari para cezası uygulanır. Tekerrürü halinde ise ceza bir öncekinin katlanmış şekli ile uygulanır. Ayrıca 18 yaşını doldurmayan çocuklara tütün veya tütün mamulleri satışı yapanlara TCK'nın 194. Maddesine göre 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygulanacak" ifadelerini kullandılar.