TSM kanser bilinci oluşturuyor

TSM kanser bilinci oluşturuyor
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi, kanserle mücadele konusunda yaptığı çalışmamalarla halkı bilinçlendiriyor. Bunun yanı sıra belirli aralıklarla ücretsiz kanser taraması hizmeti veriliyor.Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi, kanserle mücadele konusunda yaptığı çalışmamalarla halkı bilinçlendiriyor. Bunun yanı sıra belirli aralıklarla ücretsiz kanser taraması hizmeti veriliyor.

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, kanserin, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümlerde kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu söyledi. Bu çerçevede kanserden korunmanın büyük önem arz ettiğini kaydeden Özkardaş, "Ülkemizde yüz bin erkekten 280 i, yüz bin kadından 172 si kansere yakalanmaktadır. Kanser korunulabilir bir hastalıktır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilmektedir. Kötü beslenme, düzensiz yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenler kanser oluşumunun % 90-95 inden sorumludur. Bu çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azaltılabilir." dedi.

Kanser ile mücadelede erken teşhisin çok önemli olduğuna vurgu yapan Özkardaş, şöyle konuştu: Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi olarak kanser tarama programlarımızla, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), “Erken teşhis hayat kurtarır!” prensibiyle meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Kalın bağırsak kanseri taraması 50-70 yaş arası kadın-erkek bütün vatandaşlarımıza 2 yılda 1 gaitada gizli kan testi ile yapılmaktadır. Meme kanseri taraması 40-69 yaş arası kadın vatandaşlarımıza 2 yılda 1 mamografi çekimi ile yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri taraması 30-65 yaş arası kadın vatandaşlarımıza 5 yılda 1 rahim ağzından alınan sürüntünün incelenmesi ile yapılmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması ve rahim ağzı kanseri taraması hizmeti Toplum Sağlığı Merkezimiz, Aile Sağlığı Merkezlerimiz ve Sağlık Evlerimizde verilmektedir. Meme kanseri taramalarına daha kolay ulaşılabilmesi için ilçemizde Sarayönü Belediyesi ile iş birliği içerisinde, Belediyemiz tarafından vatandaşlarımızın hizmetine tahsis edilen ücretsiz araçla vatandaşlarımıza Selçuklu KETEM'de mamografi hizmeti verilmektedir."