Toplulaştırma çalışmaları devam ediyor

Toplulaştırma çalışmaları devam ediyor
Sarayönü ilçe sınırları içerisinde 45 bin 100 hektar alanda uygulanacak toplulaştırma ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar kapsamında toplulaştırma komisyonu tarafından İnli mahallesi, Selimiye mahallesi ve Fatih...

Sarayönü ilçe sınırları içerisinde 45 bin 100 hektar alanda uygulanacak toplulaştırma ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar kapsamında toplulaştırma komisyonu tarafından İnli mahallesi, Selimiye mahallesi ve Fatih mahallesi için harita üzerinde gerçekleştirilmiş toplulaştırma, çiftçilerin kontrolü için askıya çıkarıldı.

Toplulaştırma komisyonu ilçe merkezindeki üç mahallenin arazilerini harita üzerinde toplulaştırarak listeleri askıya çıkardı.

Daha önce toprakları, 3 sınıfta sınıflandıran komisyon, oluşturduğu raporları, mahalle bilirkişilerine sunularak uygunluğu konusunda görüş alındıktan sonra, muhtarlıklarda askıya çıkarmış ve daha sonra mülakatları yapmıştı. Mülakatların ardından İnli mahallesi, Selimiye mahallesi ve Fatih mahallesinin arazileri kağıt üzerinde toplulaştırılarak, o mahallenin muhtarına verildi. Çiftçilerin, listeleri ve arazisinin toplulaştırılmış halini kontrol etmesi gerekiyor. 12 Ekim'de asılan listeler 15 gün sonra indirilecek. Askı süresinin bitiminden sonra itirazı olan arazi sahipleri Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü nün ilçeye açtığı büroya itirazda bulunabilecek. İtirazda bulunmayanların arazi sınıfının doğru olduğu kabul edilecek.

45 bin hektar toplulaştırılacak

Sarayönü nde tarım işletmelerinin yapısı küçük, parçalı ve dağınık araziler şeklinde olduğu için toplulaştırma kapsamına alınmıştı. Bu yapının modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenlenerek daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımının sağlanması hedefleniyor. Ayrıca üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmek bir başka amaç. Konya 9. Bölge Toplulaştırma Projesi kapsamında Sarayönü merkez ve 6 mahallesi toplulaştırmaya tabi tutulacak. Bu mahalleler arasında Başhüyük, Ladik, Kurşunlu, Ertuğrul, Büyükzengi ve Konar yer alıyor. Toplam 45 bin 100 hektar arazi, hedeflenen bin gün içerisinde toplulaştırılacak. Proje için 17 milyon 848 bin lira ayrıldı. Arazi Toplulaştırma projelerinin uygulanması ile çok sayıda ve dağınık durumdaki parseller bir araya getirilerek parsel sayısı azaltıldığından, ayrıca yeni ve planlı yollar inşa edildiğinden çiftçi parsellerine gideceği yol kısalacak.