TİGEM'in ıslah çalışmaları yerli küçükbaşta verimi artırdı

TİGEM'in ıslah çalışmaları yerli küçükbaşta verimi artırdı
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Gözlü Tarım İşletmesi'nde, küçükbaş ıslah çalışmaları, yerli ırkların popülasyonunu ve verimliliğini artırıyor. Hayvancılık alanında koyunculuk faaliyetlerinin...

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Gözlü Tarım İşletmesi'nde, küçükbaş ıslah çalışmaları, yerli ırkların popülasyonunu ve verimliliğini artırıyor. Hayvancılık alanında koyunculuk faaliyetlerinin başı çektiği işletmede, 30 bin küçükbaş hayvan ile üretim ve ıslah çalışmaları yürütülüyor.

Yaklaşık 300 bin dekarlık arazisiyle Türkiye'nin üçüncü büyük işletmesi olan Gözlü'de, 130 bin dekar mera ve 70 bin dekar anız alanında yürütülen koyunculuk faaliyetleriyle, bahar dönemine kadar hayvan sayısının 55 bine çıkarılması hedefleniyor.

İşletmede Akkaraman, Bafra ve Acıpayam ırklarının ıslahıyla elde edilen yüksek verimliliğin yanı sıra melezleme çalışmalarıyla Konya Ovası'na tam uyumlu yeni bir yerli ırk geliştiriliyor.

Hastalıklara daha dayanıklı, et, süt ve döl verimi ile ikiz kuzulama oranı daha yüksek yeni yerli ırkın "Gözlü" ismiyle tescilinden sonra bölge hayvancılığının katma değerini olumlu etkilemesi bekleniyor.

Gözlü Tarım İşletmesi Müdürü Yüksel Akçay, Orta Anadolu'nun en yoğun koyunculuk faaliyetini yürüttüklerini söyledi.

Akkaraman, Bafra ve Acıpayam ırklarında popülasyonu her geçen yıl artırdıklarını belirten Akçay, üretime paralel olarak bölge ve Türk çiftçisine faydalı olmak için her yıl 5 bin baş dişi damızlık, bin baş erkek damızlık ve 16 bin baş reforme hayvan satışı yaptıklarını dile getirdi.

“Yüzde 70'lere varan ikiz kuzulama oranını yakaladık”

Yürüttükleri ıslah çalışmalarıyla yerli ırkların verimliliğinin istikrarlı şekilde yükseldiğini kaydeden Akçay, şöyle konuştu:

"Akkaraman, İç Anadolu Bölgesi'nin özellikle kurak ve kıraç şartlarına dayanıklı bir ırk. Her türlü hastalığa dayanıklı, süt ve döl verimi yüksek olduğunu buradaki çalışmalarda bariz şekilde tespit ettik. Islah çalışmalarımızla elit sürülerimizde yüzde 70'lere varan ikiz kuzulama oranını yakaladık. Bunun dışında Akkaraman ve Bafra ırkını melezleme yaparak bölgeye has, verimliliği daha yüksek, hastalıklara ve bölgeye daha dayanıklı yeni bir ırk ortaya çıkardık. "Gözlü" tipi dediğimiz bu melez ırkın özelliklerini daha da yükseltmek amacıyla çalışmalarımız devam ediyor."

Akçay, işletmede 18 bin ana, 12 bin anayı takviye dişi toklu ve koç, 10 bin baş besilik kuzu olmak üzere 40 binin üzerinde küçükbaş hayvan olduğunu, bahar dönemi kuzulamalarıyla sürünün 55 bin başa ulaşacağını aktardı.

"Ülke çiftçisine gen transferi yapıyoruz"

En önemli misyonlarının milli tarım ve hayvancılık hareketine katkı sunmak olduğuna dikkati çeken Akçay, "Özellikle Akkaraman ırkında ikizlik doğum oranını ve süt verimini artırmak amacıyla ikiz annelerin, ikiz dişi yavrularını ve erkek yavrularını damızlık bırakıyoruz. Bu şekilde ülkeye daha verimli, hastalıklara, kıraç ve kurak şartlara daha dayanıklı ırklar yetiştirerek ülke çiftçisine gen transferi yapıyoruz." diye konuştu.

Akçay, şöyle devam etti:

"Yerli hayvanlarımızla sabırlı ve titiz çalışma yapıldığı takdire istenilen verimlerin elde edilebildiğini işletmemizde yürüttüğümüz çalışmalarla gördük. Özellikle Akkaraman'da bunu çok bariz şekilde gördük. Hem yerli ırkların ıslahına dikkat çekmek hem de koyunculuğumuzla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla farklı bir yemleme faaliyeti yapmak istedik. Bundan dolayı küçükbaş hayvanlarımızı ay yıldız figürü oluşturacak şekilde yemledik."