Tasarrufa özendiren kumbara projesi

Tasarrufa özendiren kumbara projesi
Sarayönü İsmet Ümmühan Önal İlkokulu'ndan öğrencileri tasarrufa yönlendirmek amacıyla kumbara projesi başlatıldı.Okul öğretmenlerinden Sebahat Sarışan tarafından başlatılan kumbara projesi kapsamında 2A sınıfında bulunan...

Sarayönü İsmet Ümmühan Önal İlkokulu'ndan öğrencileri tasarrufa yönlendirmek amacıyla kumbara projesi başlatıldı.

Okul öğretmenlerinden Sebahat Sarışan tarafından başlatılan kumbara projesi kapsamında 2A sınıfında bulunan 18 öğrenciye kumbara dağıtıldı. Öğrencilerin kumbaralarını kendisi hazırlayan Sebahat Sarışan, kumbaraların içerisine başlangıç olarak 1'er lira koyarak öncülük etti.

Sınıf Öğretmeni Sabahat Sarışan, kumbara uygulaması ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "İnsanda var olan Değerler Bilincinden biri de tasarruf bilincidir. Bu bilinç insanların ihtiyaçlarının sınırsız olduğunu, imkânlarının ve gelirlerinin ise sınırlı olduğunu bilir. Tasarruf bilinci, sınırlı imkanların bir kısmının geleceğin belirsizliklerine karşı tasarruf edilmesi şeklinde gerçekleşir. Tasarruf bilincini oluşturan iki önemli unsur vardır. Bunlar çocukluk dönemindeki kişilik gelişimi ve çocuğun çevresi ile iletişim araçlarının çocukta oluşturduğu tüketim algısıdır." dedi.

Çocukta tüketim alışkanlıklarının 3-6 yaşlardan itibaren başladığını kaydeden Sarışan, şöyle konuştu: "Bu dönemden itibaren çocuğa; ihtiyaçların sınırsız, imkânların sınırlı olduğu, bir değişim aracı olan paranın nasıl kazanıldığı, harcamaların önceliklerinin nasıl belirleneceği, tasarrufun nasıl ve neden yapılması gerektiği gibi bilgiler, onların yaşamlarında somutlaştırılarak anlatılmalıdır. Tüketim ve tasarrufta, akla ve mantığa uygun davranabilen kişilik geliştirmesi amaçlanır. Okula giderken çocuğa verilen harçlığın düzenli ve dengeli, uygun yerlere harcaması gözetilmelidir. Çocuklara verilecek harçlık ne çok, ne de az olmamalıdır. Verilen harçlığın az da olsa bir kısmının biriktirilmesinin öğretilmesi tasarruf bilincini geliştirecektir. Çocuğun bir takım ihtiyaçlarını kendi biriktirdiği para ile satın alarak tasarruf bilincinin yerleşmesine katkıda bulunulmalıdır."

Okulda ilk olarak 2/A sınıfında başlatılan kumbara uygulaması, daha sonra 4'ncü sınıfta da uygulanarak öğretmen Ayten Çetin Sevgin tarafından 24 öğrenciye kumbara dağıtıldı.

Etiketler :