Tarlalarda durum umut verici

Tarlalarda durum umut verici
Teknik Tarım Ticaret iş yeri sahibi Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, hububatın durumu ve gübreleme konularında değerlendirmede bulundu. Boş yağışlı bir kış geçirildiğini ve bunun çiftçi için umut verici olduğunu anlatan...

Teknik Tarım Ticaret iş yeri sahibi Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, hububatın durumu ve gübreleme konularında değerlendirmede bulundu. Boş yağışlı bir kış geçirildiğini ve bunun çiftçi için umut verici olduğunu anlatan Turan, gübreleme konusunda merak edilen sorulara açıklık getirdi.

Hububatın durumu ile ilgili değerlendirmede bulunan Halil İbrahim Turan, yaptığı açıklamada, "Eylül sonu ve Ekim ayı itibariyle yapılan hububat ekimleri genelde kurağa ekildiğinden tohumlar çimlenemedi. Kar ve soğuklar başlamadan hububat arzu edilen çıkışı çimlenmeyi sağlayamadı. Uzunca bir süre tohum kuru veya ala tav toprakta kaldı. Tohum biraz peynirleşti, yani yumuşadı, şişti ancak köklenme yapamadı. Bu durum teknik açıdan hiç arzu edilmeyen bir durumdur. Kar yağışı ve soğuklar başladı. Son yıllarda görüşmemiş kar yağışı ve bereket oldu. Uzunca bir süre kar araziyi kapattı ancak toprak içindeki ve kar altındaki tohum kök çıkarma, sürgün verme aktivitesini gerçekleştirdi. Dondan etkilenmedi. Bu durum iyi bir gelişmedir. Şubat sonu itibariyle yapılan incelemelerde kar araziden kalktı. Sıcaklıklar arttı. Tohum gün gün çalışmaya hem kök salmaya hem de toprak yüzeyine çıkma aktivitesini gerçekleştirmeye devam etmektedir. Bu çiftçi için umut verici bir gelişmedir. Naçizane tecrübe teknik verilere göre inşallah sıcaklıklar 10-15 derece sıcaklıkta bir kaç hafta devam ederse hububatta çok hızlı bir çıkış ve gelişme tahmin etmekteyim. İnşallah bereketli bir yıl olacak" dedi.

Zamanı geçmedi

Gübreleme konusuna da değinen Turan şunları söyledi: "Sarayönü ve civarı toprak tahlillerinden de anlaşılacağı üzere bölgemizde kıraç şartlarda hububat için dekara saf madde olarak 5 kilo azot, 7 kilo fosfora ihtiyaç duyulmaktadır. Çiftçiler olarak bizler azotun yarısını ekim ile birlikte, kalan yarısını da Şubat-Nisan aylarında vermekteyiz. Fosforun tamamını ise Ekimle birlikte toprağa vermekteyiz. Gübrelemede dikkat edeceğimiz en önemli husus, meteorolojiyi takip edeceğiz. Yağış öncesi vermemiz gerekir. Üst gübre olarak üre, amonyum nitrat veya sülfat gübresi verilebilir. Bilindiği gibi amonyum nitrat 33 yasak. Diğer 26 amonyum nitrat serbest ancak reçete ile temin edilecek. Birçok çiftçi, "Üre gübresi aldım. Zaman geçti. Şubat sonu oldu. Mart ortasına kadar tarlalara traktörle girip gübreleme yapamayız. Üre için geç kalındı mı?" diye soruyor. Üre gübresi, nitrat gübresine göre biraz geç çözünür. Yani bitkinin köklerinin alabileceği konuma geçer. Çözülmeyi çabuklaştıran en önemli faktör yağış ve rutubettir. Gübrelemeden hemen sonra yağış olursa daha iyi olur. Hububat mevsim itibariyle geriden gelmektedir. Yani şu anda normalde hububatın toprak yüzeyine çıkıp 3-5 yapraklı ve kardeşlenmesi başlangıcında olması lazım. Ama elimizden bir şey gelmez. Allahın takdiridir. Netice olarak üst gübrelemede üre gübresini rahatlıkla kullanabilirler. Zaman geçmiş değildir."