TABAN FİYATI ÜRETİCİLERİ MEMNUN ETMEDİ

TABAN FİYATI ÜRETİCİLERİ MEMNUN ETMEDİ
Türk Şeker A Kotası pancar alım taban fiyatını açıkladı. Türk Şeker'den yapılan açıklamada  2020-2021 pancar alım kampanyası boyunca uygulanacak taban fiyatının ton başına  336 lira olarak uygulanacağını açıkladı....

Türk Şeker A Kotası pancar alım taban fiyatını açıkladı. Türk Şeker'den yapılan açıklamada  2020-2021 pancar alım kampanyası boyunca uygulanacak taban fiyatının ton başına  336 lira olarak uygulanacağını açıkladı. Türk- Şeker belirlenen taban fiyatın  2021 yılında çiftçilere verilecek avanslarda da esas kabul edeceğini ifade etti

Türk Şeker’den yapılan açıklamada;“2020 yılında şirketimiz ile üreticiler arasında akdedilen şeker pancarı üretim sözleşmesi kapsamında üretilen %16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş 1 ton A kotası Şeker Pancarı baz alım kesin fiyatı 336 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu fiyat aynı zamanda, 2021 yılı ürünü şeker pancarı baz alım avans fiyatı olarak uygulanacaktır. Üreticilerimize bol kazançlı ve bereketli mahsul yılı geçirmelerini temenni eder, açıklanan bu fiyatın hayırlı uğurlu olmasını temenni ederiz” denildi.

 

ÜRETİCİLERİN BEKLENTİSİ 400 LİRAYDI

Üretim maliyetinin geçen yıla göre yüzde 50’den fazla arttığını  söyleyen üreticiler ise, geçen yıl 300 lira olan 16 polar şeker pancarında bu yılki artış oranının yüzde 11’de kalmasının şok etkisi yarattığını ifade ettiler.

Açıklanan taban fiyattan duydukları memnuniyetsizliği dile getiren üreticiler girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ifade ederek taban fiyatın en az 400 lira civarında olması gerektiğini kaydettiler.

 

ÜRETİCİ ZARARDA 

Gübre, ilaç, tohum, tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji, işçilik ve diğer girdilerin geçen yıla göre yarı yarıya arttığına vurgu yapan Sarayönü Ziraat Odası başkanı Engin Çelik, “Maliyeti yüzde 50 artan şeker pancarının ton fiyatına yüzde 11 artış sağlanması, üreticiyi üzdü. Aylarca çalışan, alın teri döken, bıkmadan usanmadan ürününü yetiştiren şeker pancarı üreticisi, hiç çalışmadan üretmeden altın ve döviz alıp bir kenara koyan vatandaş kadar para kazanamıyorsa, neden üretim yapsın?

Geçen yıl 1 Eylül’de açıklanan pancar alım fiyatı, bu yıl Ekim ayının sonuna bırakıldı. Beklentilerinin çok altında açıklanan pancar fiyatı, üreticinin bu yıl büyük ölçüde zarar etmesine neden olacak. Üretici zarar ettiği için, önümüzdeki yıl belki de pancar ekimi yapmayacak” diye konuştu.