Süneyle mücadelede yapay zeka dönemi!

Süneyle mücadelede yapay zeka dönemi!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 40 yıllık tarımsal ve meteorolojik verilerle yaptığı yapay zeka destekli yazılım ile sünenin hangi tarlaya ineceği tespit edilerek acil müdahale yapılabildiği ifade edildi. Buna göre süneyle...

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 40 yıllık tarımsal ve meteorolojik verilerle yaptığı yapay zeka destekli yazılım ile sünenin hangi tarlaya ineceği tespit edilerek acil müdahale yapılabildiği ifade edildi. Buna göre süneyle mücadele konusunda Kırşehir ve Aksaray’a yapılan saha denemelerinde yüzde 96 başarı sağlandı; bu yıl ise Konya Ovasında hububat ekili arazilerde deneme yapılacak. Konya Ovasında da başarı sağlanması durumunda uygulama ülke geneline yaygınlaştırılacak.

Tarımda üretim ve satışta yapay zeka

‘Uluslararası Yapay Zeka Kongresi 2020’ kongresi gerçekleştirildi. Kongrenin başlıklardan biri de tarımda yapay zeka oldu.

Kongrede, başta sağlık olmak üzere çeşitli konularda yapay zeka üzerine çeşitli paneller ve etkinlikler düzenlendi.

Kongre kapsamında, tarımda yapay zeka kullanımı konusunda bir sunum yapıldı. Sunumda; tarımın istihdam açısından Türkiye’de önde gelen sektörlerden biri olduğu belirtilerek, daha verimli ve etkin çözümler üreten yapay zeka teknolojilerinin tarım ve kırsal kalkınma açısından önemli olduğu vurgulandı.

Geleneksel yöntemlerle yapılan tarımsal faaliyetlerden elde edilen verim ve üretimin tam olarak yeterli olmadığı ifade edilen sunumda, bu nedenle tarım ve kırsal kalkınmada üretim ve verimliliği artırmak için yapay zekâ teknolojilerinin geliştirildiği, üretim ve satış stratejilerinin belirlenmesinde yapay zekâ optimizasyon tekniklerinden faydalanıldığı dile getirildi.

Sunumda, günümüzde uydu ve hava araçlar ile otonom araçlar ve robotik sistemlerin tarımsal faaliyetlerde çok yaygın bir şekilde kullanıldığı ve akıllı tarım uygulamaları sayesinde çiftçilerin, tablet ya da telefon vasıtasıyla uzaktan tarlalarını kontrol edebildiği ve sulama, nem, ısı gibi birçok işlemi mobil uygulamalar ile takip edebildiği ifade edildi.

Akıllı tarımla birlikte, üretimde hız ve kazancın arttığı, çevre kirliliğinin azaltılarak küresel ısınma ile mücadeleye katkıda bulunulduğu, su gibi doğal kaynakların israf edilmediği kaydedildi.

Tarım ve Orman Bakanlığının akıllı tarım ve tarımda yapay zeka kullanımı konusunda yaptığı çalışmalar da detaylı olarak katılımcıların bilgisine sunuldu.