Süne sayımları başladı

Süne sayımları başladı
Buğday danesini emerek buğdayın kalitesini düşüren Süne zararlısının kışlaklardan (dağlardan) hububat ekili tarlalara inişlerinin tamamlanmasının ardından Süne sayımları yapılmaya başlandı.Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne...

Buğday danesini emerek buğdayın kalitesini düşüren Süne zararlısının kışlaklardan (dağlardan) hububat ekili tarlalara inişlerinin tamamlanmasının ardından Süne sayımları yapılmaya başlandı.

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında görevliler arazide süne sayısını belirlemek için çalışmalarını başlattı. Konu ile ilgili olarak bilgi veren Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlisi Ziraat Mühendisi Nurullah Akdağ, çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü belirtti.

Akdağ, yaptığı açıklamada, Süne erginlerinin metrekaredeki yoğunluğunu tespit etme çalışmalarının devam ettiğini, sonrasında süne yumurta parazitlenme yüzdesinin tespiti ve en son da süne nimf (süne yavrusu) sayımının yapılacağını belirtti.

Yapılan sayımların ardından süne ile mücadele başlatılacağını kaydeden Akdağ, "Tespitlerin ardından ilaçlama yapılması gereken yerler ilan edilerek çiftçilere duyurulacak. Kimyasal mücadelen daha önemlisi biyolojik mücadeledir. Süne ile mücadelede olumlu sonuçların alınabilmesi için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca anızların yakılmamasına ve yeni ağaçlık alanların oluşturulması şart. Sünenin çoğalmasını engelleyen parazitoit (arıcık) ve predatörlere (leylek, serçe, keklik) yaşama alanı oluşturulması gerekiyor" dedi.