SORUN OLMAZ

Özel Öğrenci Yurt işletmecileri köşemizden paylaştığımız sorunları ile ilgili bilgiye teşekkürlerini ilettiler.

Ancak özel yurt işletmecileri dertli. Sorunlarına çözüm üretecek yetkili muhatapla görüşme planlamışlar.

Biz de Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) nın genel başkanı Ahmet Baydar la görüştük.

Başkan Baydar, konunun kamuoyu ile paylaşılmasına teşekkür etti. Sonra da Özel Öğrenci Yurtlarının sorunları ve çözüm yolları ile ilgili şu bilgiyi verdi.

2020 yılı itibariyle Yüksek Öğretim Kurumlarında eğitim öğretim gören öğrenci sayısı 7 milyon 600 bini geçmiştir Buna her yıl yaklaşık 600 bin öğrenci ilave olmaktadır.

Özel sektörün 1961 yılından bu yana milli sermaye ile yatırım yaparak devletin izni ile faaliyete geçirdiği Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlanan Yükseköğrenim özel öğrenci yurtlarının sayısı yaklaşık 2250 ye; yatak kapasiteleri 320 bine ulaşmıştır.

Özel sektör öğrenci yurdu işletmeciliği alanında kendi öz sermayesi ile yaptığı yatırımlarla ,bu alana yapılacak yatırımlar açısından devletin yükünü önemli ölçüde azaltmıştır.

Yüksek öğrenim gören öğrencilerin bir bölümü devletin kontrolü dışında kaçak çalıştırılan zararlı yapılanmaların içerisine düşebileceği ortamlarda barınmaktadır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 2020 yılı Mart ayında başlayan Pandemi sürecinde üniversitelerin eğitim öğretime ara vermeleri ve daha sonra da uzaktan eğitim kararı almış olmaları; özel öğrenci barınma hizmeti veren kurumların ağır maddi sıkıntılar içerisine girmesine sebep olmuştur.

Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde sektörümüzde hiçbir kurumun ayakta kalabilmesi mümkün görünmemektedir.

Özel öğrenci yurtları açısından başka olumsuz bir durum ise Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan kamu yararına çalışan vakıf ve derneklere ait yüksek öğrenim öğrenci yurtlarında barınan öğrencilere yapılan beslenme ve barınma yardımından  Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı özel öğrenci yurtlarında barınan öğrencilerin faydalandırılmaması olmuştur.

Kredi Yurtlar Kurumu’nca Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda 2022 yılına kadar KYK yurtlarında yatak kapasitesinin bir milyona ulaştırılması planlanmıştır.

Özel öğrenci yurtlarının kapanmasının önüne geçecek tedbirler devreye sokulabilirse ülkemizde mevcut yurt sorununun çözümü açısından özel öğrenci yurtları devletimize önemli ölçüde katkı sağlayabilecek durumdadır.

Kredi Yurtlar kurumunca yeni bina yapımı ya da kiralama yöntemi ile öğrenci yurdu açarak yatak kapasitesini artırmaya çalışması yerine; mevcut mevzuatta yapılacak küçük değişikliklerle özel öğrenci yurtlarından hizmet satın alma yolunun açılması devlet hazinesine fazladan mali bir külfet getirmeden çok kısa sürede yurt sorununun çözümünde belirlenen hedeflere ulaşılabileceğini göstermektedir.

Bu durumda KYK’nın bölgelere göre öğrenci başına aylık 1600/2100 Tl olarak değişmekte olan öğrenci maliyetlerini 1/3 oranında aşağıya çekmesi mümkün görünmektedir.

Başkan Baydar önerilerinin dikkate alınacağından ümitli.

Bizde sorumluluğumuzu yerine getirdiğimiz için mutluyuz.

Allaha emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi