Şimdi Geçim Zamanı

Şimdi Geçim Zamanı
Sarayönü'nde ve tüm Türkiye'de bir hafta öncesine kadar tek gündem maddesi olan seçimlerin geride kalmasının ardından seçmenlere görüşlerini sorduk. Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçiminin sonuçlarının belli olmasıyla...

Sarayönü'nde ve tüm Türkiye'de bir hafta öncesine kadar tek gündem maddesi olan seçimlerin geride kalmasının ardından seçmenlere görüşlerini sorduk. Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçiminin sonuçlarının belli olmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye genelinde yüzde 52'lik oy alarak birinci oldu. 6 Cumhurbaşkanı adayının yarıştığı seçimlerde Sarayönü'nde AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 81.5 oranında oy aldı. Konya’da AK Parti 10, MHP 2, CHP 2 ve İYİ Parti 1 milletvekili çıkardı. Seçimlerin ardından görüşlerini aldığımız seçmenlerin talebi ise siyasilerin seçim dönemleri dışında da çalışması oldu. Gruplar haline görüştüğümüz vatandaşların değerlendirmeleri şu şekilde oldu:

Halkın haklarını gözetsinler

“Seçim dönemlerinde milletvekili adayları vatandaşla gece gündüz demeden bir araya geliyor. Vatandaşın dertlerini dinleyip çözüm üretme yoluna giriyorlar. Seçimlerden sonra bu milletvekillerinin bazıları aniden değişiyor. Vatandaşla görüşmemek için gözlerden kayboluyorlar. Seçilen milletvekillerinden beklentimiz, kendi ve parti çıkarlarını gözetmek yerine gerçekten halkın vekili olup kendi vatandaşlarının haklarını gözetmesidir. Bunu yaparlarsa bütün ülke kazanır.”

Çiftçiyi, üreticiyi, küçük esnafı düşünsünler

"Milletvekillerinden beklentimiz halkını, çiftçiyi, üreticiyi ve küçük esnafı düşünmesidir. Tarım ve hayvancılığın ne halde olduğu ortada. Tüketime dayalı değil üretime dayalı bir sistem oluşturmalılar. Bir ürün ülkede azaldığı zaman devlet büyükleri hemen ithalatın yolunu açıyorlar. İthalat yapacaklarına üretimi teşvik etsinler. Tarım ve hayvancılık ülkesi olan Türkiye et ve bakliyat ithal ediyorsa burada ciddi bir sorun vardır. Eğitim sisteminin teknoloji yönelimli olması gerekiyor. Teknoloji tabanlı eğitim veren okulların sayısı artmalı. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren kodlama dersleri verilmelidir."

İnsanlar tarıma teşvik edilmeli

"Tarım bir ülkenin geleceğidir. Dünyada gıda savaşları başlayacak. Tarımsal üretimi olan ülkeler her zaman bir adım önde olacaklar. Bu sebeple tarıma verilen teşvikler artmalıdır. Biz tohum olarak bile dışa bağımlıyız. Kendi tohumlarımızı bize ürettirmediler. İstediğimiz kendi ürünlerimizi üreten dışa bağımsız bir ülke olmak. Milletvekilleri bulundukları şehrin tarımına ve emekçisine destek sağlamalıdır. Onları tarıma daha çok teşvik etmelidir. Halkın yanında olan her zaman kazanır."

Spekülasyonlara izin vermedik

"Dış güçlerin hepsi Türkiye’ye saldırıyor. Türkiye güçlendikçe bu saldırıların sayısı da artıyor. Bize en çok ekonomik konularda operasyon çekmeye çalışıyorlar. Doları yükselterek bu ülkeye boyun eğdirebileceklerini zannettiler. Ama milletimiz sıkıntı yaşasa bile devletinin her zaman arkasında durdu. Bundan sonra aynı oyunu oynasalar yine aynı tepkiyi verecek bir Türkiye var. Dolar üzerinden yapmaya çalıştıkları spekülasyon boşa çıktı. Seçimin sonuçlanması ile birlikte dolar düşmeye başladı. İnşallah eskisinden daha güçlü bir Türkiye olarak yolumuza devam edeceğiz.

Emekli maaşı ve asgari ücrete zam yapılmalı

"Ülke zorlu bir dönemeçten geçti. Yeni sistem hayırlar getirsin. Seçmen olarak siyasilerden en büyük beklentimiz emekli maaşlarına zam yapmalarıdır. Emeklilere mevcut maaşları az geliyor. Kirada oturan emekliler var. 1.500 lira maaş ile geçinmek çok zor. En düşük emekli maaşının 1900 liraya çıkarılmasını istiyoruz. Emeklilere maaşları yetmiyor. İyi bir maaşı hak ettiğimiz düşünüyorum. Emekliler bankalara borçlu. Belediyeden emekli olan kişi 3 bin lira maaş alırken biz 1.500 lira maaş alıyoruz. Emekli maaşları en az 2 bin 500 lira olmalı. Ayrıca asgari ücret en az 2.000 lira olmalı.”

İkramiye ekonomiyi canlandırdı

"Ramazan bayramında emeklilere 1000 lira ikramiye verdiler. Kurban bayramında da bu ikramiyeyi verecekler. Bu çok güzel bir uygulama. Emekli ikramiyesi sayesinde ekonomi canlandı. Bayramda ikramiye alan emekliler rahat rahat alışveriş yaptılar. Durum böyle olunca iç piyasaya nakit girmiş oldu. Hem esnafın cebi rahatladı hem de emeklinin."

Suriyeli politikası yanlış

"Seçim ile birlikte tercihimizi yapmış olduk. Çoğunluk yine mevcut yönetimi iş başına getirdi. Ülkenin genel durumundan memnunum. Ancak şikayetçi olduğumu bazı durumlarda var. Mesela Suriyeliler ülkenin her tarafına yayıldı. Bu politikayı yanlış buluyorum. Suriyelilerin sınırda oluşturulan kamplarda tutulması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ülkemizin sosyal dengelerini alt üst ettiler. Şikayetçi olduğum tek konu bu. Ülkemizin büyümesini ve güçlenmesini hazmedemeyenler alçakça bir darbe girişiminde bulundular. Halk bu darbeye engel oldu. Bu ülke öyle kolay yıkılabilecek bir ülke değil. 15 Temmuz’da başaramadıklarını seçimlerde başarmaya çalıştılar. Halkımız yine mevcut iktidarın yanında durdu. Benim en büyük beklentim ülkeye ihanet edenlerin yakalanıp yargılanmasıdır."