Şeker Kurumu’nun kapatılmasına tepki gösterdiler

Şeker Kurumu’nun kapatılmasına tepki gösterdiler
Akşehir Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Yusuf Yazır, Şeker Kurumunun kapatılmasına tepki göstererek, “Ülkemiz NBŞ cennetine çevrilmek isteniyor. Doğal pancar bitirilmek isteniyor” dedi.Ülkemiz NBŞ cennetine çevrilmek...

Akşehir Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Yusuf Yazır, Şeker Kurumunun kapatılmasına tepki göstererek, “Ülkemiz NBŞ cennetine çevrilmek isteniyor. Doğal pancar bitirilmek isteniyor” dedi.

Ülkemiz NBŞ cennetine çevrilmek isteniyor

Akşehir Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Yusuf Yazır düzenlediği basın toplantısı ile Şeker Kurumunun kapatılmasına tepki gösterdi. Kooperatif toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına Ilgın Ziraat Odası Başkanı Selamet Demir, Yunak Ziraat Odası Başkanı Yusuf Gülmez, Akşehir Ziraat Odası Başkanı Aziz Bingül, Doğanhisar Ziraat Odası Başkanı Celal Mete, Kadınhanı Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Asım Koç, Tuzlukçu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çınar, Yönetim Kurulu Üyeleri, muhtarlar, sivil toplum örgütü üyeleri ile üreticiler katıldı. Yusuf Yazır yaptığı açıklamada, "2016 yılının Ağustos ayından günümüze kadar atanamayan Şeker Kurulu üyeleri olmadığı için piyasa denetimsiz kalmıştır. Bu durum pancar üreticisinin , pancardan şeker üreten şeker fabrikalarının aleyhine, nişasta bazlı şeker (NBŞ) üreticilerinin lehine olmuştur. Çünkü piyasa yaklaşık 17-18 ay denetimsiz kalmıştır. Şeker kurumunun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devredilmesinin hemen ardından NBŞ lobisi faaliyete geçmiş üretim kotalarını artırmak istemişlerdir. Bu olay üzerine nişasta bazlı şeker üreticileri temsilcilerinin iştahı kabarmış, NBŞ kotalarının ilk etapta maksimum seviyede artırılması daha sonra serbest bırakılmasını istemektedirler" dedi.

DOĞAL PANCAR BİTİRİLMEK İSTENİYOR

"Ülkemizde pancardan şeker üreten 33 şeker fabrikamız vardır" diyen Yazır, şöyle konuştu: "Mısırdan nişasta bazlı şeker üretimi yapan fabrika sayısı 10 dur. Bunlardan 5 tanesi kotalı üretim yapmaktadır. Diğer 5 tanesi ise ihracata yönelik üretim yapmaktadırlar. Kotalı üretim yapan nişasta bazlı şeker fabrikalarının kurulu kapasitesi 1 milyon tondur. Diğer fabrikaların ise 350 bin ton civarında olduğu bilinmektedir. Kurulu kapasiteleri dikkate aldığımızda kayıt dışı üretimi ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcıları da dikkate alırsak, ülkemizde yaklaşık bir asırdır üretilen pancar tarımını bitirmek istenmektedir. Buna zemin hazırlanmamalıdır. Öte yandan Avrupa Birliği ülkelerinde neden nişasta bazlı şeker üretimi yok denecek kadar azdır? Neden Fransa da NBŞ üretimi sıfırdır? Fransa da doğal pancar üretimi bir kültürdür. Ülkemiz ise NBŞ cennetine çevrilmek isteniyor. Doğal pancar tarımını bitirmek istemektedirler. Ülkemizde pancardan şeker üreten 33 fabrikamızın ne kadar pancar ne kadar şeker ürettiği kayıt altındadır. Ancak NBŞ üretimlerinin kotalı üretim yapanlar hariç diğerlerinin ne ürettiği bilinmemektedir. Bütün bu hususları dikkate aldığımızda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan'ın sözünden hareketle yerli ve milli düşünmek mecburiyetimiz vardır. Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığımızın milli tarım politikasını da dikkate aldığımızda ülkemizin üreticisi, sanayicisi, ihracatçısı ile hep birlikte üretmek zorundayız. Üreticiler olarak bizler ülkemiz için üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz.”

Etiketler :