Sarayönü'nün vahası olacak

Sarayönü'nün vahası olacak
Sarayönü'nde kapanmak üzereyken başlatılan çalışmalarla yeniden hayat bulan Beşgöz gölünde dört koldan temizlik çalışmaları sürerken, gölalanı için tasarlanan 100 bin m² lik, dev sosyal alan projesi önümüzdeki bahar...

Sarayönü'nde kapanmak üzereyken başlatılan çalışmalarla yeniden hayat bulan Beşgöz gölünde dört koldan temizlik çalışmaları sürerken, gölalanı için tasarlanan 100 bin m² lik, dev sosyal alan projesi önümüzdeki bahar aylarında başlayacak. Çalışmaların hızla devam ettiği Beşgöz'ün güney kıyısında temizlik çalışmaları tamamlanırken,  bu yıl kuzey kıyısının da temizleneceği öğrenildi.

Beşgöz'de bugüne kadar hiç bir temizlik çalışması yapılmamasının büyük bir dezavantaj olduğunu belirten Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, iğneyle kuyu kazar gibi çalıştıklarını ifade ederek "Temizlik çalışmaları ile sulama projelerimiz için ciddi bir alt yapı oluştu. Bununla birlikte Beşgöz'ü Konya'nın çekim merkezi haline getireceğiz. 335 bin 800 m² göl alanı için yaklaşık 10 milyon liralık bir sosyal alan projesi hazırladık" dedi.

Sarayönü Belediyesi'nin girişimleri ile DSİ 4. Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan Beşgöz göl sahası temizlik çalışmaları neticesinde göl, yeni yüzeyine kavuşuyor. Beslenme kaynağı yeraltı suları olan ve yaklaşık 8 km² yüzey alanına sahip doğal bir göl durumundaki Beşgöz gölünü besleyen 5 adet su kaynağından 3 tanesi, rusubatla dolması nedeniyle zamanla kapanma durumuna gelmişti.

Güney kıyısı temizlendi

İlçemizin en önemli su kaynaklarından bir tanesi olan Beşgöz gölünü temizleme çalışmaları devam ederken, gölün bir cazibe merkezi haline gelmesi için de proje hazırlandı. Gölün kapanan kısımları yeniden açılırken, göl eski günlerdeki gibi suyla doldu. Erozyonlar ve göle doğru büyüyen sazlıklardan dolayı küçülerek neredeyse bir dereye dönüşen Beşgöz gölü, temizlenmesinin ardından eski görünümüne ve su potansiyeline yeniden kavuşacak. Temizlik çalışmalarının ardından ise Beşgöz ün çehresini değiştirecek ve tüm Konya nın dikkatini üzerine çekecek dev bir sosyal alan projesi hayata geçirilecek. Gölün güney kıyısının temizlenerek eski sınırlarına ulaştırılmasının ardından bahar aylarında 100 bin m²'lik sosyal alan projesi için start verilecek.

Kapanmak üzereydi

Temizleme çalışmaları ile ilgili olarak bilgi veren Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, yaptığı açıklamada, "Tarım alanlarında yoğun olarak kullanılan gübrelerin taşınmasıyla gölde flora gelişimi meydana gelmiş. Gölün derinliğinin az olması, bilhassa makro ve mikro floranın gelişimini kolaylaştırmış. Mikroskobik bitki ve alglerin aşırı derecede çoğalması; su kalitesinin bozulmasına, su kaynağının doğal ömrünün ve kullanım olanaklarının azalmasına, hatta tamamen yok olmasına neden olmuştu. İlçemizin tek su kaynağı olan ve yaz-kış debisi değişmeyen Beşgöz gölümüz, ilçemizin vahası olacak. Temizlik çalışmaları ile sulama projelerimiz için ciddi bir alt yapı oluştu. Bununla birlikte Beşgöz'ü Konya'nın çekim merkezi haline getireceğiz. 335 bin 800 m² göl alanı için yaklaşık 10 milyon liralık bir sosyal alan projesi hazırladık" dedi.

Konya da böylesi yok

Geniş çaplı temizlik çalışmalarına ilave olarak gölün çevresinde belli bir alanın eşsiz bir sosyal alana çevirmesi için çalışma başlattıklarını belirten Başkan Solak, "gölün çevresindeki hazineye ait olan alan belediyemize tahsis edildi. Göl çevresinde 100 bin m² lik bir alanda peyzaj düzenlemesi yapacağız. Labirent parkı, ışık gösterileri alanı, kafeterya, orman evi, meydan, otopark, oturma alanları, çiçek yetiştirme ve gezinti alanları, piknik alanları, bisiklet yolları, çocuk oyun alanları, balık tutmak için iskeleler oluşturulacak. Halkın hoşça vakit geçirebileceği bir alan oluşturacağız. Düzenleme yapacağımız alan gölün yanında yaklaşık 1 kilometreyi kapsıyor. Projesi tamamladı. Böyle bir sosyal alan Konya nın hiçbir yerinde yok. Projeyi neticelendirdiğimiz zaman Sarayönü ve Konya, eşsiz bir güzelliğe sahip, göl manzaralı bir sosyal alana kavuşacak. Baharla birlikte ağaçlandırma çalışmalarına başlayacağız. Bu projede bizden desteklerini esirgemeyen DSİ Bölge Müdürü Birol Çınar beye, yardımcılarına, işletme şeflerine, DSİ Genel Müdür Yadımcısı Mustafa Uzun beye, Müsteşar Yadımcısı Ali Rıza Diniz beye, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Milletvekilimiz Hüsnüye Erdoğan a teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.