Sarayönü'ne bağımsız adliye binası

Sarayönü'ne bağımsız adliye binası
Sarayönü'nde Adliye'nin bağımsız bir binaya kavuşması için çalışmalar başlatıldı. Geçtiğimiz yıllarda kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalarak kapanan ve daha sonra büyük çabalarla yeniden açılan Sarayönü Adliyesi'nin...

Sarayönü'nde Adliye'nin bağımsız bir binaya kavuşması için çalışmalar başlatıldı. Geçtiğimiz yıllarda kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalarak kapanan ve daha sonra büyük çabalarla yeniden açılan Sarayönü Adliyesi'nin gelecekte yine böyle bir problemle karşı karşıya kalmasını engellemek adına bağımsız adliye binası için girişimler başladı. Adalet Bakanlığı'nın Sarayönü'ne bir adliye binası yapılmasına sıcak baktığı öğrenildi. Çalışmaların ilk adımı olarak Sarayönü Belediye Meclisi tarafından perşembe günü geçekleştirilen toplantıda, Adalet Bakanlığı'na bağımsız adliye binası yapımı için arsa tahsis edildi. Binanın inşa edilebilmesi için gerekli kaynak tedarik edildikten sonra eski ofis ambarları yanında bulunan otoparkın bir bölümüne bağımsız adliye binası yapılacak. Proje gerçekleşirse hem hükümet konağının koridorlarında adliye için bekleyen vatandaşlar için uygun bir yer oluşacak hem de adliye personel için daha geniş şartlarda çalışma imkanı sağlanacak. Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, bağımsız adliye binası projesinin gerçekleşmesi durumunda ilçenin önemli bir kazanım elde edeceğini söyledi.

Sarayönü Belediyesi, Aralık ayı meclis toplantısını, geçtiğimiz perşembe günü gerçekleştirdi. Sarayönü Belediyesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen meclis toplantısında, meclis üyeleri tarafından 8 adet gündem maddesi karara bağladı. Bu gündem maddelerinden en önemlisini bağımsız adliye binası yapılması için arsa tahsisi oluşturdu.

Gündemin ilk maddesinde 2464 sayılı belediye gelirlerinin tespiti görüşüldü. Belediye Başkanı Nafiz Solak'ın telifi ile ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde belediye hizmet ücretlerinin aynı kalmasına karar verildi. Gündemin ikinci maddesinde ödenek aktarılması konusu görüşüldü. Emekli olan personelin kıdem tazminatı için gereken ücret meclis üyelerinin oy oylarıyla kullanılmayan ödeneklerden aktarıldı. Gündemin üçüncü maddesinde zabıta memurları için norm kadro düzenlemesi yapıldı. Gündemin dördüncü maddesinde Kurşunlu mahallesinde talep edilen bir imar plan değişikliği onaylandı. Beşinci gündem maddesinde, doğu istasyon mahallesinde bulunan belediyeye ait bir arsanın, vatandaşın mevcut mülkiyetindeki arsasına cephe oluşturabilmesi amacıyla satın alma isteği görüşülerek onaya bağlandı.

Adalet Bakanlığı'na arsa tahsisi

Altıncı gündem maddesinde Adalet Bakanlığı'na arsa tahsisi konusu görüşüldü. Sarayönü Belediyesi'nin daha önce Toprak Mahsulleri Ofisi'nden aldığı depolar ve yanındaki arsanın tapuları ayrılarak, depoların yanında bulunan arsanın bağımsız adliye binası yapımı için Adalet Bakanlığı'na 5 yıl içerisinde inşaatına başlamak şartıyla tahsis edilmesi meclis üyelerinin kararı ile kabul edildi.

Gündemin yedinci maddesinde Ladik mahallesi Konya-Afyon karayolu üzerinde bulunan bir sanayi alanının hayvancılık sahasına dönüştürülme talebi görüşüldü. Bu değişikliğin çevrede bulunan diğer işletmelere zarar verebileceği gerekçesiyle talep oy çokluğu ile reddedildi.

Son gündem maddesinde 6360 sayılı yasa ile Büyükşehir Belediyesi geçen Sarayönü'ndeki bazı yerlerin Sarayönü Belediyesine devri görüşüldü. Alınan kararla Konya Büyükşehir Belediyesi'nde bulunan Kaymakamlık lojmanı, özel idare binası, Başhüyük belediye hizmet binası, Başhüyük sellektör binası, Çeşmelisebil eksi otogarı ve Kurşunlu belediye binası Sarayönü Belediyesi'ne devredildi.

"Önemli bir kazanım olur"

Meclis toplantısının ardından bağımsız adliye binası girişimleri hakkında bilgi veren Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, şöyle konuştu: "geçtiğimiz yıllarda kapanma sürecine giren, kapatılıp tekrar açılan adliye binasının kapanma gerekçelerinden bir tanesi bağımsız bir binasının olmamasıydı. İlerleyen yıllarda oluşabilecek kapanma ihtimallerine karşılık olarak bağımsız adliye binasına gereksinim duyuluyordu. Bunun yanı sıra bağımsız adliye binası projesinin gerçekleşmesi durumunda ilçemiz çok önemli bir kazanım elde edecek. Bu amaçla mülkiyeti Sarayönü Belediyesine ait olan eski ofis depoları yanındaki otopark alanının 1.158 metrekarelik bölümü, bağımsız adliye binası yapımı şartıyla 5 yıl içerisinde inşaatın başlaması şartıyla Adalet Bakanlığı'na tahsis edildi. O bölge depoların işyeri haline dönüşmesi, akaryakıt istasyonunun açılması, pazar yeri, market sayesinde ilçenin bir başka noktası daha hareketlilik kazanmış olacak."

Etiketler :