Sarayönü'nde bu ürünler desteklenecek

Sarayönü'nde bu ürünler desteklenecek
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen “Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli” kapsamındaki havza bazında desteklenecek ürünlerin dağılımı belirlendi. Buna göre ilçemizde toplam 11 ürünün üretimine...

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen “Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli” kapsamındaki havza bazında desteklenecek ürünlerin dağılımı belirlendi. Buna göre ilçemizde toplam 11 ürünün üretimine destek verilecek.

Bitkisel üretim faaliyetlerinin planlanması, toprakların boşa ekilmemesi, üretilen ürünlerin elde kalmaması ve arz talep dengesizliğinin yaşanmaması için hayata geçirilecek bu model ile belirlenen tarım havzalarının ürün listeleri Resmi Gazetede yayınlandı.

Havza bazlı destekleme uygulamaları kapsamında, ülkemizde arz açığı bulunan, stratejik ve bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi – sağlığı ve hayvansal üretim açısından önem arz eden buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytinyağı, patates, soğan (kuru) ve yem bitkilerinden oluşan 21 ürün bazında değerlendirme yapıldı.

Söz konusu ürünlerle ilgili olarak istatistiki veriler, ekim nöbeti (münavebe), iklim, toprak ve topografya, su kısıtı verileri (mevcut su potansiyeli ve bitki su tüketimi), il ve ilçelerdeki kamu, STK ve üniversitelerin teklifleri dikkate alınarak 1 milyardan fazla verinin yer aldığı Karar Destek Sistemi sonucunda 941 havza/ilçe bazında dağılımı belirlendi.

2019 sezonunda uygulamasına geçileceği bu model kapsamında Sarayönü’nde Arpa, Aspir, Buğday, Kuru Fasulye, Nohut, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Mısır (Dane), Patates,Yulaf, Tritikale ürünleri desteklenecek.