Sarayönülü öğretmen forklift robot icat etti

Sarayönülü öğretmen forklift robot icat etti
Manisa'da görev yapan Sarayönülü Fen Bilimleri ve Teknoloji Öğretmeni Selman Ülker ve öğrencileri, makeblock uygulamasıyla tasarladıkları forklift robotunun, bluetooth aracılığıyla uyarladıkları tablet ve cep telefonları sayesinde...

Manisa'da görev yapan Sarayönülü Fen Bilimleri ve Teknoloji Öğretmeni Selman Ülker ve öğrencileri, makeblock uygulamasıyla tasarladıkları forklift robotunun, bluetooth aracılığıyla uyarladıkları tablet ve cep telefonları sayesinde uzaktan kumanda edilmesini sağladı. Sadece tek tuşla uzaktan yük kaldıran ve indiren sistemle, liman ve fabrikalarda güvenli bir şekilde işlerinin kolaylaşması sağlanması hedefleniyor.

Manisa Bilim ve Sanat Merkezi Fen Bilimleri ve Teknoloji Öğretmeni Selman Ülker, 5'inci sınıf öğrencileri ile birlikte 6 aylık bir çalışmanın ardından tablet ve cep telefonuyla uzaktan çalışan forklift robotu icat etti. Ülker, öğrencileriyle makeblock uygulamasıyla tasarladıkları forklift robotuna taktıkları orian karta bluetooth yükledi. Bluetooth aracılığıyla robotun tablet ve cep telefonları ile uzaktan kumanda edilmesi sağlandı. Uzaktan tablet ve cep telefonlarındaki tuş yardımıyla forklift robotu ileri ve geri giderek, yük kaldırıyor ve indirmesinin yanı sıra olduğu yerde manevra yapabiliyor. İcadın günümüzdeki forkliftlere uyarlanmasıyla liman ve fabrikalarda işlerin güvenli bir şekilde kolaylaşması sağlanması hedefleniyor.

Mühendisliğin temelini atıyor

Başta Avrupa olmak üzere robot çalışmalarının daha iyisini yapabilmek için ilk temeli attıklarını belirten Selman Ülker, "Öğrencilerimizle birlikte makeblock ile çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Makeblock ile hem tasarımı hem de bilişimi bir araya toplayan öğrencilerimiz, mühendislik anlamında ilk basamakları atıyor. Makeblock uygulaması ile öğrenciler kendi tasarladıkları robotları programlama yaparak hareket ettiriyorlar. Sensörlerinde yardımıyla makeblock'larda oluşturdukları tasarımları, androit yazılım üzerinden tablet bilgisayara ya da akıllı telefonlarla bağlanarak uzaktan kumanda etme şansını yakalıyorlar. Ülkemizde ve dünya üzerinde bu alanda çok farklı çalışmalar yapılıyor. Biz de Avrupa ülkelerinden daha iyi ve daha büyük işlere imza atabilmek adına bu şekilde çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki yıllar teknoloji anlamında büyük yeniliklerin olacağı yıllar. Bu yeniliklere ayak uydurarak gerisinde kalmak istemiyoruz" diye konuştu.

[caption id="attachment_7884" align="alignnone" width="385"] MANISA BILIM VE SANAT MERKEZI FEN BILIMLERI VE TEKNOLOJI OGRETMENI SELMAN ULKER (ORTADA), OGRENCILERI ENES NURTAN (SOLDA) VE ELIF DALGIC (SAGDA) ILE BIRLIKTE 6 AYLIK BIR CALISMANIN ARDINDAN TABLET VE CEP TELEFONUYLA UZAKTAN CALISAN FORKLIFT ROBOTU ICAT ETTI
(FOTO: ERSAN ERDOGAN/MANISA, (DHA)[/caption]

Fabrikalara destek olacaklar

Öğrencilerin eğlenerek öğrendiğini belirten Ülker, tasarım yapan öğrencilerinin bu robotları aynı zamanda günlük hayatlarına da entegre ettiklerine dikkat çekti. Ülker, "Bu icatla günlük hayatımızda bir kolaylık olmasını hedefledik. Özellikle liman ve büyük fabrikalarda kullanılan forkliftler var. Bu forkliftleri uzaktan bir telefonla ve tabletle kumanda ederek kontrol etmeyi hedefledik. Bu icat ile forkliftleri uzaktan kumanda ederek, iş güvenliği konusunda da etkili olacağını düşündük. Forkliftle uzaktan yükleme yapılabiliyor ve bir yükü indirmek mümkün olabiliniyor. Böylelikle iş kolaylığı sağlanacağını düşünüyoruz. Bu yapmış olduğumuz forklift sistemini gerekirse fabrikalarla görüşerek fikir vermek adına onların işini daha kolay kılmak adına elimizden geleni yaparız. Ayrıca 22 Mayıs'ta, Antalya'da bilim sanat merkezleri buluşması var. Burada bizde robotlarımızla yerimizi alacağız. Bu anlamda çalışmalarımıza şimdiden başladık. İnşallah güzel sonuçlar almayı umuyoruz" diye konuştu.