Sarayönü TRT AVAZ'da

Sarayönü TRT AVAZ'da
TRT AVAZ kanalında Ferhat Durmuş'un sunduğu Ninniden Agıta Anadolum programının Konya bölümünde Sarayönü ve Başhüyük mahallesi ekranlara geldi.Formatı ağıtlar ve ninniler üzerine kurulan "Ninniden Ağıta Anadolum" programı...

TRT AVAZ kanalında Ferhat Durmuş'un sunduğu Ninniden Agıta Anadolum programının Konya bölümünde Sarayönü ve Başhüyük mahallesi ekranlara geldi.

Formatı ağıtlar ve ninniler üzerine kurulan "Ninniden Ağıta Anadolum" programı Anadolu kültürünün ortak bileşkesi doğumla bebeğin kulağına söylenen ninni ve ölünün ardından yakılan ağıt olguları arasında kalan yaşamda geçmişten günümüze taşınan geleneklerimizi, göreneklerimizi, örf ve adetlerimizi, türkülerimizi, masallarımızı ekranlara getiriyor.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Konya bölümünde ilk olarak Kültür Bakanlığından Emekli olan ve sanat yaşamına mahalli sanatçı olarak devam eden Ramazan Koyuncu, "Sabah Olur Güneş Vurur Duvara" ağıtını ud ile çalarak seslendirdi. Bunun ardından 1903 yılında Apazya'dan sürgün gelen Karaçay-Malkar Türklerinin yaşadığı Başhüyük mahallesinde kültürünü korumaya devam eden gençler tarafından sergilenen kafkas halk dansları gösterisi ekranlara getirildi. Daha sonra bir Karaçay-Malkar şarkısı söyleyen Semra Demircan, şarkıların büyük çoğunluğunun yaşanmış olaylar için yakıldığını söyledi. Yine Başhüyük mahallesinden Kevser Alakay, Karaçay-Malkar Türkçesi ile bir ninni örneğini seslendirdi. Son bölümde Sarayönü'nün mahalli sanatçılarından Süreyya Solak ise ilçeye özgü bir ninni seslendirerek ilçenin ninnilerine örnek gösterdi.