Salgını yanlış maske hortlatmış olabilir

Salgını yanlış maske hortlatmış olabilir
Kâr hırsı yüzünden 3 kat diye satılan maskelerde asıl filtre görevi gören “meltblown” kumaşın kullanılmadığını ortaya çıkaran bazı uzmanlar, salgının sahte maskelerden dolayı yayıldığını iddia etti.Yapılan araştırmaya...

Kâr hırsı yüzünden 3 kat diye satılan maskelerde asıl filtre görevi gören “meltblown” kumaşın kullanılmadığını ortaya çıkaran bazı uzmanlar, salgının sahte maskelerden dolayı yayıldığını iddia etti.

Yapılan araştırmaya göre, piyasadaki maskelerin büyük bölümü “olmazsa olmaz” olan virüse karşı koruyucu özellikleri taşımıyor. Üç kat diye satılan maskelerin birçoğunda pahalı olduğu için asıl filtre görevi gören “meltblown” kumaş kullanılmıyor.

Uzmanlar, devletin piyasada acilen maske denetimi yapıp sahte maskelerin toplatılmasını isterken, son dönemde artan salgının sahte maskelerden kaynaklandığını savundu.

Tip1 diye ifade edilen tıbbi yüz maskeleri, özellikle pandemik durumlarda toplumda enfeksiyonların yayılma riskini azaltmak için kullanılıyor ancak bu maskelere yönelik piyasa denetimi yapılmıyor. 3 katlı maskelerin 1'inci ve 3'üncü katında “spunbond” kumaşın, 2'nci katmanında ise asıl filtre vazifesi gören “meltblown” isimli kumaşın kullanılması gerekiyor. Merdiven altı üretimlerde ise fiyatından dolayı “meltblown” kumaşı kullanılmıyor. Uzmanlar sahte ve merdiven altı üretilen maskelerden sakınmak için maske temininin güvenilir yerlerden yapılması gerektiğini ifade ediyor.