Roma dönemine ait spor tesisi çıktı

Roma dönemine ait spor tesisi çıktı
Sarayönü'ne bağlı Ladik Mahallesi bir inşaat sahasında bulunan mozaiklerin, Roma döneminden kalma bir spor tesisine ait olduğu ortaya çıktı. Roma döneminin Anadolu'daki en önemli kentlerinden biri olan ve Laodikya olarak bilinen...

Sarayönü'ne bağlı Ladik Mahallesi bir inşaat sahasında bulunan mozaiklerin, Roma döneminden kalma bir spor tesisine ait olduğu ortaya çıktı. Roma döneminin Anadolu'daki en önemli kentlerinden biri olan ve Laodikya olarak bilinen yerde yürütülen kazı ve temizleme çalışmasında ortaya çıkarılan 400 metrekarelik geometrik desenli mozaik ve yapı malzemeleri dikkatleri Ladik mahallesine çekti. Konya Müzeler Müdürlüğü bünyesinde arkeologlar tarafından yürütülen çalışmalar, her geçen gün genişlemeye devam ediyor. Buluntularla ilgili açıklamada bulunan Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, "Antik kentler içerisinde buranın anlamı "Gymnasium" yani bugünkü adıyla spor tesisidir. Sütun altlıkları, başlıklar ve kaidesi bunu ortaya koymaktadır. Bu alanın ortasında yer alan madalyon motifin içerisinde, "Dökumanos'un oğlu Ergenus söz verdiği gibi yaptı" ifadesi bulunuyor."

Ladik Mahallesi'nde 3'ncü derece sit alanı olan bölgede, bir inşaat sahasında yapılan sondajda bulunan mozaik parçalarıyla başlayan arkeolojik kazılar neticesinde Roma dönemine ait bir spor tesisi ortaya çıkarıldı.

Laodikya antik kenti olarak bilinen ve Roma döneminin önemli merkezlerinden olan mahallede, arsasına ev yapmak isteyen bir kişi müze müdürlüğüne başvurdu. Bölgenin 3'ncü derecede sit alanı olması dolayısıyla müze müdürlüğü uzmanları, inşaatın yapılması planlanan yerde sondaj kazısı gerçekleştirdi. Yapılan çalışmada inşaat sahasında, Roma dönemine ait geometrik desenli mozaik ortaya çıkarıldı.

Konya Müzeler Müdürlüğü ekipleri, on gün süren açma çalışmalarının ardından bölgede yaklaşık 400 metrekarelik alanda  mozaik, sütun, altlık ve sütun kaideleri ile bir mezarı ortaya çıkardı.

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, yürütülen çalışmalara ilişkin, yaptığı açıklamada, eserin bulunduğu mahallenin Roma döneminde "Laodikya antik kenti" olduğunu söyledi. İçinde birçok eserin yer aldığı bölgenin üçüncü derece arkeolojik sit alanı olduğunu kaydeden Benli, "İnşaat yapımı sırasında yapılan sondaj çalışmasında tarihi bulgulara erişildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinle kazıya başlandı. Burada iki haftadır çalışıyoruz. Farklı bir yapıyla karşılaştık. Geometrik mozaik, Konya'da çok az rastlanır. Antik kentte böyle bir yapının bulunması normal. İlk açtığımız alan 100 metrekarelik yer. Bu alanın ortasında yer alan madalyon motifin içerisinde, "Dökumanos'un oğlu Ergenus söz verdiği gibi yaptı" ifadesi bulunuyor. Antik kentler içerisinde buranın anlamı "Gymnasium" yani bugünkü adıyla spor tesisidir. Sütun altlıkları, başlıklar ve kaidesi bunu söylemektedir." dedi.

Genişleme devam ediyor

Konya Müzeler Müdürü Benli, alanın içerisinde bir de devşirme malzemelerle yapılmış bir mezarın çıktığını belirterek, bu mezarın çok sonradan yapıldığının anlaşıldığını dile getirdi. Benli, mezarın bulunduğu yerde ikinci bir mozaik alan tespit edildiğini ifade ederek şöyle konuştu: "İki haftadır burada çalışıyoruz. Amacımız burayı korumak. Mozaik çok narin ve çok çabuk bozulma ihtimali olan eserdir. Öncelikle koruma altına alıyoruz ki daha sonraki çalışmalarda bunları kullanabilelim. Bölge yerleşik hayatın sürdüğü bir yer. Burayı korursak Ladik'i tekrar canlandırmış oluruz. Çalıştığımız toplam alan 400 metrekare. Antik kentin içerisinde böyle bir yapının çıkması Konya'ya farklı bir anlam katacak diye düşünüyorum. Çalışmalarımız genişleyerek devam ediyor."

Başkan Solak, "proje hazırlıyoruz

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak ise gün yüzüne çıkarılan yapı ile ilgili, böyle bir yapının bulunmasının kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.

Antik kentin varlığının bilindiğini fakat bugüne kadar gözle görülür bir eserin gün yüzüne çıkmadığını anlatan Solak, "Burası için bir proje hazırlıyoruz. Burayı korumayı ve ziyarete açmayı amaçlıyoruz. Ladik'e kahverengi tabela çakacağız. Buranın karayolu kenarında olması önemli, İstanbul yolu üzerinde. İnsanların buraya uğrayacağını düşünüyoruz. Çok etkileyici bir yer. Çalışma alanının genişletilmesi kurul kararına tabi. Böyle bir gelişme olursa belediye olarak elimizden geleni yapacağız. Gelişmeleri heyecanla bekliyoruz." dedi.