REFERANDUMA KUŞKU DÜŞTÜ

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olarak adlandırılan Anayasa değişiklik teklifi hazırlanışı, görüşmeleri oldubittiye getirildiği, görüşmeler halktan gizlendiği, TBMM görüşmeleri Meclis TV den yayınlanmadığı gibi iddialarla Referanduma sunuldu.

Demokrasilerde seçimler eşit koşullarda yapılır., Son derece eşitsiz koşullarda bir referandum kampanyası yaşadık. Tüm devlet organlarının EVET için seferber edildiğini gördük.

16 Nisanda halk sandığa giderek tercihini kullandı. Ancak halkın içine bir kurt düşürüldü. Yüksek seçim Kurulu (YSK) AKP li üyenin başvurusu üzerine sandıklar açılmaya kısa bir süre kala bir açıklama yaptı.

YSK, "Arkasında sandık kurulunun mührü olmayan oy pusulaları dışarıdan getirilip sandığa atıldığı ispat edilmediği sürece geçerlidir."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, partisinin genel merkezinde açıklama yaparak Yüksek Seçim Kurulu nun oy pusulası ve zarflara ilişkin sayımlar başladıktan sonra aldığı kararın referandumu meşruiyet sorunuyla karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Ümit Özdağ, yaptığı açıklamada, “Bu, YSK tarafından referandumun iktidar lehine açık bir şekilde manipüle edilmesidir. Bütün YSK üyeleri usulsüzlüğün önünü açıyor. Teker teker yargılanacaklar. Türk halkının almış olduğu karara başta YSK olmak üzere herkes saygı göstermelidir” dedi.

Kemal Kılıçtaroğlu; Seçim Kanunu nun 98. maddesinde çok net geçiyor: Üzerinde mühür bulunmayan zarflar geçersiz sayılır. YSK bunları geçerli kabul etti, niçin? Seçim Kanunu nun

  1. maddesi: Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları geçersizdir. YSK bunu da geçerli kabul etti. Vatandaşın oyuna saygılıyız ama hiçbir kurum kendini parlamentonun üzerinde göremez. Yasa da, genelge de bunlar geçersizdir diyor. Ama siz iktidar partisinden birinin itirazı nedeniyle bunu kabul ediyorsunuz. Siz hangi gerekçeyle yapılan referandumu tartışmalı hale getiriyorsunuz?

Maç yapılırken maçın ortasında kural değiştirilmez. Bunu doğru bulmuyoruz, asla kabul etmiyoruz. Referandumu tartışmalı hale getirdiler. Aklın alacağı şey değil. Bunu sonuna kadar takip edeceğiz.

Ayrıca seçim hilelerinden ve usulsüzlüklerden söz ediliyor.

CHP li Aksünger referandumdaki 4 büyük şüpheyi açıkladı. CHP nin seçim koordinasyon merkezinin sorumlusu Erdal Aksünger, referandumda yaşanan şaibeleri teker teker anlattı, CHP nin tüm bunlara itiraz edeceğini açıkladı.

Erdal Aksünger, şaibe iddialarını şöyle sıraladı;

TEK SEÇİM, İKİ AYRI UYGULAMA; YSK, yurt dışı oylarda mühürsüz pusulaları saymadı, yurt içi oylarda saydı. Aynı seçimde, bir yerde farklı uygulamada, diğer yerde farklı uygulama yapıldı.

SONUÇLAR ORTAYA ÇIKMADAN MANİPÜLATİF BALKON KONUŞMALARI; Arada sadece 1 milyon 300 bin oy fark varken ve bir milyon 600 bin oya tekabül eden 40 bin sandık hiç açılmamışken, balkon konuşmaları başladı.

“GEÇERSİZ” OYLAR NEDEN GEÇERSİZ SAYILDI; 850 bin geçersiz oy var denildi, bunların hepsinin incelenmesi gerekiyor.

4 – “OY PUSULALARI VE ZARFLARA OYLAMA SONRASINDA KAŞE BASILDI; Kaşesiz oyların sayılmasının yanı sıra, atılmış oylara sonradan kaşe basıldığı da belgelendi.

16 Nisan Anayasa referandumu oylaması bitti, sonuçların büyük bölümü ortaya çıktı ama şaibe iddiaları bitmedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi