Ramazan'da israf arttı

Ramazan'da israf arttı
Ramazan ayında oruçlu olarak aç karnına alışveriş yapan vatandaşların aşırıya kaçması nedeniyle büyük bir israf meydana geliyor. Özellikle ekmek israfı zirveye ulaştı. Gereğinden fazla ekmek alan vatandaşların evinde bayatlattığı...

Ramazan ayında oruçlu olarak aç karnına alışveriş yapan vatandaşların aşırıya kaçması nedeniyle büyük bir israf meydana geliyor. Özellikle ekmek israfı zirveye ulaştı. Gereğinden fazla ekmek alan vatandaşların evinde bayatlattığı veya küflendirdiği ekmekler, çöplere atılıyor.

Sarayönü Kaymakamı Tarık Bahadır, ekmek israfına dikkat çeken açıklamalarda bulunarak israfın önlenmesi için farkındalık oluşturulması gerektiğini anlattı.

Kaymakam Bahadır, yaptığı açıklamada, "Ramazan ayı içerisinde ekmeğin talep ve arzı artıyor. Özellikle pideye büyük bir rağbet oluyor. İnsanlar her gün taze pide yemek istiyor. Fazladan alınan pideler ertesi güne kaldığı ve her gün eve yeni pide geldiği için tüketilmediği için bayatlayanlar veya küflenenler çöpe atılıyor. Bu hem çok büyük bir israf, hem de Ramazan'ın ruhuna yakılmayan bir durum. İnsanlarımızın bir gün önceki tüketimini göz önüne alarak alışveriş yapması bu noktada çok önemli." Dedi.

İhtiyaç miktarı kadar alın

Kaymakam Tarık Bahadır, israfın sadece ekmek konusunda değil her alanda önlenmesi gerektiğini savunarak, “Tabağındaki yemeği sonuna kadar bitirme gayreti içine giren herkes aynı zamanda sofrasındaki çeşitliliği de bir miktar azaltacak. Aslında yaşam tarzına en uygun miktar ve çeşitte alınan gıdalar vücudumuzu sağlıklı kılacak. Yemek kültürü, yaşanan çağa ve coğrafyaya göre değişkenlik gösterse de değişmeyecek tek şey yemeğin ihtiyaç miktarınca alınmasıdır.” şeklinde konuştu.

"Sıfır atık" sosyal yapının ön şartı

İnsanların, yeme-içme ve giyim-kuşamda olduğu gibi, zaman, sağlık ve çevre gibi konularda israfının dikkat çekici boyutlara ulaştığını belirten Bahadır şunları söyledi: "Soframızdan çöpe giden yiyeceklerde, musluğumuzdan boşa giden sularda açlık ve sefalet içinde yaşayan insanların hakları vardır. “Sofrada Sıfır Artık” sağlıklı bir sosyal yapının ön şartıdır. İsraf etmeyin, insaf edin. Umuyoruz ki herkes bu alanda tasarruf bilinci oluşturmak için çaba sarf eder."