Prostat kanserine dikkati çekti

Prostat kanserine dikkati çekti
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Şükrü Serhat Kara, 15 Eylül Dünya Prostat Günü vesilesiyle, bu kansere dikkati çekerek kontrol ve erken teşhis konusunda uyarılarda bulundu.Kara yaptığı açıklamada şunları söyledi:“Kanser;...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Şükrü Serhat Kara, 15 Eylül Dünya Prostat Günü vesilesiyle, bu kansere dikkati çekerek kontrol ve erken teşhis konusunda uyarılarda bulundu.

Kara yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kanser; ortaya çıkışı önlenebilen, erken tedavinin yaşam kalitesini artırdığı bir hastalıktır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte olup önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir. Sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunulabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi uzatılabilir.

Türkiye'de prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olmasından dolayı, toplumda farkındalık oluşturmak önem arz etmektedir. Bu amaçla; 15 Eylül Dünya Prostat Günü vesilesiyle; “ailesinde, 1.derece akrabalarında prostat kanseri olanların 40 yaşından itibaren üroloji kontrolüne gitmesi” konusunda farkındalık çalışması yürütülerek halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi İl Sağlık Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Kanser Birimi tarafından hedeflenmelidir.”

Kara şöyle devam etti.

“En sık görülen belirtiler şunlardır: idrar yaparken yanma veya ağrı, idrarda kan görülmesi, semende kan görülmesi, alt karın bölgesinde, kalçada veya sırtta devam eden/geçmeyen ağrı. Risk faktörü olarak tanımlanan etmenler ise bir hastalığın gelişme olasılığını arttıran etkenlerdir. Ancak burada belirtilmesi gereken nokta şudur ki; bir kişinin bir veya birden fazla risk faktörüne sahip olması o kişide mutlaka o kanserin/veya hastalığın gelişeceği anlamına gelmemektedir. Risk faktörlerine sahip olduğu halde hastalık/kanser gelişmeyen insanlar bulunmaktadır.”