Pazarda salçalık mesaisi başladı

Pazarda salçalık mesaisi başladı
Ev yapımı salça için pazarda domates, biber satışlar hızlandı.Hazır salça tüketmek istemeyen vatandaşlar pazardan domates biber alışverişine başladı. Pazardan kilolarca alınan domatesler temizlenip kesilerek suyu çıkartılıyor....

Ev yapımı salça için pazarda domates, biber satışlar hızlandı.

Hazır salça tüketmek istemeyen vatandaşlar pazardan domates biber alışverişine başladı. Pazardan kilolarca alınan domatesler temizlenip kesilerek suyu çıkartılıyor. Büyük kazanlarda odun ateşinde kaynatılarak koyulaşan domates suyu, tuzu eklenip salçaya dönüştükten sonra bidonlara konularak kış mevsimi için kilerlerde yerlerini alıyor. Melike hatun çarşısında pazarcılıkla uğraşan Ali Rıza Yalçın satışlardan memnun olduklarını ifade eden şunları söyledi: “Bu yaz satışlarımız geçen yaza göre daha iyi durumda pandemiden sonra vatandaşlar hazır ürün tüketmek istemiyorlar imkânları olan vatandaşlar pazarda yoğun ilgi gösteriyor. İmkânı olmayan vatandaşlarımız ise salça işleme tesislerine götürüyor orada vatandaşlara salça yapılıyor şuan satışlarımız iyi durumda domatesler 1,5- 2 TL arasında satılıyor. Aynı zamanda acı biber ve kapya biber satışlarıda hızlanmış durumda ilgiden memnunuz

EN ÇOK BURSA DOMATESİ TERCİH EDİLİYOR

Konya semt pazarı esnaflarından muhacir pazarında pazarcılık ile uğraşan Mustafa Budak ise şunları söyledi: “ pazarda şuan en fazla Bursa domatesi tercih ediliyor. salçalık için uygun olması hem de fiyatın makul olması öneli sebeplerinden Konya’da her zaman salça mevsiminde Bursa domatesi tercih edilir. salçalık domatesler fazlaca alındığı için vatandaşlar daha çok hallerden almayı tercih ediyorlar. Toptan fiyatına satıldığından dolayı sebze meyve hallerinde fiyatlar biraz daha uygun. Domatesin sulu olması poşetlere doldurulduktan sonra kendini salması ve suyu çıkarılırken bol olması çok önemli. Normalde Konya’da bu mevsimlerde bol domatesi olurdu ancak yaşanan kuraklık ve mevsimsel değişiklik hasatı azalttı. Şuan salçalık için tezgâhlarımızda ağırlıkla bursa domatesi bulunuyor. ”

FİYATLAR GECEN SENEYE GÖRE DAHA PAHALI

Fiyatların gecen seneye göre arttığını söyleyen Budak, şunları kaydetti: “Fiyatlara geçen seneye göre biraz daha pahalı bunun sebebi bu sene mevsim değişikliğinden dolayı ürünlerde hasatlar azaldı. Geçen sene bu mevsimlerde hem Konya’da yetiştirilen ürünler hem de il dışından gelen ürünler oluyordu haliyle fiyatlarda düşüş oluyordu. bu sene durum biraz daha farklı girdi maliyetlerinin artması, dolu yağışları ve mevsimsel değişikler ürünlerin hasatını düşürdü geçen senelerde salçalık domates 60 kuruşu satılıyordu şuan domatesler 1-1,5 TL arasında satılıyor. Pandemi ve yasaklarından sonra doğal ürünler ev yapımı ürünler daha çok tercih edilmeye başlandı. Vatandaşlar salçalarını kışlık hazırlıkların kendileri yapmak istiyor buda pazarda bir hareketlilik yaşanmasına sebep oldu. Pazarda yaşanan yoğunluktan memnunuz vatandaşlarımız ilgisi iyi durumda”

GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI

Pazarda uzun yıllardır esnaflık yapan Ali Kayalar, ise şunları söyledi: “Bu mevsimler vatandaşlarımızın kışlık hazırlıklarını yapmaya başladığı mevsimler. Sadece salçalık domatesin satışı değil aynı zamanda kapya biber normal biber patlıcan kabak gibi ürünlerden közlenip, kızartılıp konserve şişelerine kapatılır bu ürünlerinde satışları şuan iyi durumda geçen bu mevsimlerde satışlarımız biraz daha azdı ancak vatandaşlarımız kışlık hazırlıklarını kendileri yapmak istiyorlar. Satışlar şuanda iyi durumda fiyatlar geçen seneye göre biraz daha pahalı ancak bu yıl girdi maliyetleri çok arttı fiyatların artması bu yüzden. Salçalık kapya biber 2 TL salçalık domates 1-1-5 TL kızartmalık patlıcan 2-2,5 TL arasında değişiyor.”