Pazar gününe sevinen de var, kızan da

Pazar gününe sevinen de var, kızan da
Sarayönü'nde halk pazarı gününün tekrar Cuma'ya alınmasına sevinen de oldu, eleştirende. Yaklaşık 15 ay önce halk pazarı gününün değiştirilmesine ilçe esnafları başta olmak üzere belli bir kesim karşı çıkarken, bir...

Sarayönü'nde halk pazarı gününün tekrar Cuma'ya alınmasına sevinen de oldu, eleştirende. Yaklaşık 15 ay önce halk pazarı gününün değiştirilmesine ilçe esnafları başta olmak üzere belli bir kesim karşı çıkarken, bir kesim de uygulamadan memnun kalmıştı. Uygulandığı süre içerisinde sürekli tartışma ve eleştiri konusu olan halk pazarının günü, yoğun talep üzerine yeniden Cuma gününe alındı. Bu karardan esnaflar memnun kalırken, bu kez başka bir kesim şikayetçi oldu. Kimi bu değişikliğin sadece Kadınhanı'ndan gelen pazar esnafına yarayacağını savunurken, kimi ibadet özgürlüğünün kısıtlandığını dile getirdi. Bazıları da eski uygulamaya dönülmesinin ekonomik açıdan ilçeye büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Pazar alışverişi yapmak zorunda olan birçok çalışan erkek ise Cuma günü iki ayağının bir pabuca girdiğini, iş, alışveriş, yemek ve cuma namazı arasında sıkıştıklarını söyledi.

Sarayönü'nde halk pazarı gününün tekrar Cuma'ya alınması, bir kesimi memnun ederken, diğer bir kesimi rahatsız etti. Aynı görüş ayrılıkları halk pazarının Çarşamba günü kurulduğu dönemde de yaşanmıştı.

Sarayönü Belediye Meclisi'nin aldığı kararla bundan sonraki haftalar halk pazarı cuma günü kurulacak. Halk pazarında, vatandaşlar ve esnaflar arasında yapılan araştırmada eski uygulamaya tekrar dönülmesinden memnun olanların yanı sıra rahatsız olanların da olduğu tespit edildi.

Müşterilerin ve esnafların değerlendirmelerini paragraflar halinde derledik. İşte görüşler:

- "Halk pazarı gününün Cuma'ya alınması Sarayönü halkının cebinden yıllık 400-500 lira fazla çıkması demek. Çünkü Cumartesi günü Kadınhanı pazarı var. Esnafın güvencesi olduğu için Sarayönü'nde malını değerince satacak. Ama Çarşamba gününün ertesinde pazar olmadığı için esnaflar elimde mal kalmasın diye gerekirse fiyatı yarıya indiriyordu."

- "Tekrar Cuma gününe alınması çok güzel oldu. Cuma günü ilçemizde gelenek halini almıştı. Biz kendimizi bildik bileli burada pazar Cuma günü kurulur. Cuma gününün farklı bir huzuru var. Tatlı bir telaşı var. Çarşamba'ya alışamamıştık. Ertesi günü sürekli Cumartesi sanıyorduk. Bir çok esnaf gelmiyordu şimdi yine eskisi gibi hareketlilik gelir."

- "Yıllardır oturmuş düzeni bozdular. Bir buçuk yıl geçti aradan. Bu düzen oturmaya başlamıştı şimdi yine bozdular. Vatandaşı ürküttüler. Zaten artık vatandaş pazarı tercih etmiyor. Market alışkanlığı artmaya başladı. Artık insanlar istediğim zaman giderim aynı paraya istediğimi alırım diye düşünüyor."

- "Çarşamba günü olduğu daha iyiydi. Cuma günü haftanın son günü.  İşlerimizi mi yetiştirelim, pazar alışverişi mi yapalı yoksa Cuma namazına mı gidelim şaşırıyoruz. Öğle arası yemek bile yiyemiyoruz. Cuma günü pazar kurulması tam bir karmaşaya neden oluyor. Emeklilere ve bayanlara fark etmez. Onlar ne zaman istese alışverişe çıkabilir."

- "Çevre köylerden vatandaş gelmiyordu. Mesela bizim buraya Altınekin'den, Dedeler'de çok müşteri gelirdi. Çarşamba günleri bir çoğu gelmiyordu. Çünkü Çarşamba günü Altınekin'de de pazar var. Cuma gününe alındığı iyi oldu. Müşteriler ve pazarın hareketliliği artacak."

- "Cuma gününe alınması Kadınhanı esnafından başka kimseye yaramaz. Herkes bu işten zararlı çıkacak. 3 liraya aldığımız malı bundan sonra 5 liraya yeriz. Bizim pazarın esnafı yüzde 80 Kadınhanılı. Perşembe günü pazar olmadığı için öğleden sonra fiyatları düşürmek zorunda kalıyorlardı. Şimdi zorlamasına mal satacaklar. Burada vatandaş çok almış az almış umurlarında olmaz. Çünkü ertesini günü Kadınhanı var. Ondan sonra da Ilgın."

- "Bizim ibadet hakkımızı, ibadet özgürlüğümüzü kısıtlayanlara hakkımı helal etmiyorum. Hani ayet vardı. Hani Cuma vakti alışveriş haramdı. Nerede bu ilçenin hocaları? Niye kimsenin sesi çıkmıyor. Bu kararı verenler bu harama ortak oluyor. Hakkımızı helal etmiyoruz. Çarşamba günü esnaf para kazanmıyormuş! Rızkı veren Allah'tır. 3-5 lira fazla para kazanmak için Allah'ın ayetini karşına almak doğru mu? Biz İslam ülkesiyiz. İslami kurallara göre yönetilmek ve bu kurallara uymak zorundayız. Bu kararı verenler, bu vebalin altına girmiştir. Ayrıca ibadet hakkı anayasal haktır. Devlet benim ibadet özgürlüğümü sağlamak zorunda. Ama ne yazık ki yönetimin, insanların manevi ihtiyaçları noktasında hassasiyeti zayıf."

- "Biz köyden geliyoruz. Bizim için Cuma'ya alınması çok iyi oldu. Çünkü biz Cuma günü işi gücü bırakıp hem Cuma namazımızı kılalım hem de alışverişimizi yapalım diye geliyoruz. Öteki günler bir sürü işi bırakıp sırf pazar almak için gelmemiz mümkün değil. Bu gün de zoraki geldik. Yılların oturmuş biz düzeni var. Tekrar Cuma'ya alanlara teşekkür ederiz."