Parasal sınırlar tüketici lehine arttı

Parasal sınırlar tüketici lehine arttı
Sarayönü Tüketici Hakem Heyetinin 2019 yılı parasal sınırları yeniden belirlendi. Sarayönü Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Kaymakam Tarık Bahadır, “İlçe Hakem Heyetlerinin parasal görev sınırları 5 bin 650 liraya, İl hakem...

Sarayönü Tüketici Hakem Heyetinin 2019 yılı parasal sınırları yeniden belirlendi. Sarayönü Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Kaymakam Tarık Bahadır, “İlçe Hakem Heyetlerinin parasal görev sınırları 5 bin 650 liraya, İl hakem Heyetlerinin ise 8 bin 480 liraya yükseltildi.” dedi.

26 Aralık 2018 Tarihli ve 30637 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68. ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6. Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasının tüketici açısından yararlı olduğuna işaret eden Kaymakam Tarık Bahadır, “Resmi Gazete’de yayımlanan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 77 nci Maddesine Göre 2019 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ ile kanunda düzenlenmiş olan idari para cezaları, 2018 yılı için yeniden değerleme oranı olarak tespit edilen %23,73 (yüzde yirmiüç virgül yetmişüç) oranında artırılarak yeniden belirlendi. Şikâyet üzerine veya denetimlerde tespit edilen Tüketici Kanununa aykırılıklarda yeni parasal tutarlar üzerinden ceza uygulanacaktır.” dedi.

Kaymakam Bahadır, açıklamasının devamında yeni model akıllı telefon veya diğer teknolojik cihazların fiyatlarının 5-6 bin lirayı aştığına dikkat çekerek, “Eskiden bu pahalı cihazlarla ilgili şikayetler için tüketiciler mahkemeye başvurmak zorunda kalıyor, başvuru esnasında da tebligat ve bilirkişi ücreti ile gider avansı yatırması gerekiyor ve davayı kaybederse yatırdığı bu paraları da geri alamıyordu. Oysa Tüketici Hakem Heyetine başvurular ücretsiz ve tüketici haksız bulunsa bile masraflar devlet bütçesinden karşılanıyor, tüketiciden talep edilmiyor. Ancak satıcı haksız çıkarsa tüm masraflar 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Kanununa göre kendisinden talep ediliyor. Üstelik Heyetin kararı ile mahkeme kararı gibi İcra İflas Kanunu hükümlerine göre icra dairelerinde ilamlı takip yapılabiliyor.” dedi.