Pancar alım fiyatı nispeten sevindirdi

Pancar alım fiyatı nispeten sevindirdi
Pancar alım fiyatının yüzde 25'lik artışla 420 lira olarak açıklanması, Konya'daki çiftçi kuruluşları ve üreticiler tarafından nispeten olumlu olarak değerlendirildi.Üreticiler, en büyük sıkıntılarının girdi maliyetlerinin...

Pancar alım fiyatının yüzde 25'lik artışla 420 lira olarak açıklanması, Konya'daki çiftçi kuruluşları ve üreticiler tarafından nispeten olumlu olarak değerlendirildi.

Üreticiler, en büyük sıkıntılarının girdi maliyetlerinin artışı olduğunu dile getirdi. Girdi maliyetlerinin frenlenmesini isteyen çiftçiler, üretimin her geçen gün zorlaştığına dikkati çekti.

Pancar üreticileri, verim ve kalitenin beklenen seviyede çıkması durumunda açıklanan alım fiyatının tatmin edici olacağını söyledi.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik yüzde 25'lik fiyat artışının tatmin edici olduğunu dile getirdi.

Alım fiyatlarındaki aşırı artışın gıda ürünleri başta olmak üzere birçok sektörde fiyat artışını tetikleyeceğine dikkati çeken Çelik, "Bu sene çiftçinin sulama maliyetleri çok fazla. Diğer girdi maliyetleri de çok arttı. Alım fiyatının çok fazla artması yine çiftçilerimizi ve halkımızı olumsuz etkiler. Bunun yerine üretim maliyetlerini azaltacak bir çalışma yapılması lazım. Fiyatın 420 lira olarak açıklanması çok güzel. Verim kayıpları çok olmazsa çiftçimiz kazancından memnun kalır." dedi.

Maliyetler düşürülsün

Üretimden kaçtıklarını, girdi maliyeti altında ezildiklerini dile getiren üreticiler; gübre, mazot, elektrik, tohum fiyatlarına yüzde 100'den fazla zam geldiğini, alım fiyatına yapılan yüzde 25'lik zammın kendilerini kurtarmayacağını aktardı.

Verim ve kalite iyi çıkarsa fiyatın tatmin edici olacağını belirten Pancar üreticisi İbademin Eken; "Ben fiyatların yüksek olmasını istemiyorum. Onun yerine maliyetler düşsün. Gübre, ilaç, tohum, mazot fiyatları çok yüksek. Bu sene anormal bir sene yaşıyoruz. Her üründe kıtlık var. Kuraklığın etkileri çok fazla. Pancarda da kayıp olursa bu fiyatla ancak başa baş çıkabiliriz. Verim iyi olursa, polar değerleri de yüksek olursa fiyat bizi ziyadesiyle memnun eder. İnşallah bereketli bir pancar hasadı geçiririz." şeklinde konuştu

Dengeli bir fiyat açıklandı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Murat Akbulut da, üretici, serbest piyasa ve devlet açısından dengeli bir alım fiyatı açıklandığını söyledi.

Girdi maliyetleri göz önüne alındığında alım fiyatının biraz daha yüksek olmasını bekledikleri ifade eden Akbulut, açıklanan fiyatın da çiftçileri üzmeyeceğini aktardı.

Akbulut, şöyle konuştu:

"Pancarda da diğer tarım ürünlerine paralel bir alım fiyatı açıklandı. Pancar fiyatının 420 lira olarak açıklaması bizi rahatlattı. Tabi 16 polar değeri üzerine de pirim veriliyor olması iyi. Buna rağmen maliyetlerdeki artışlar göz önüne alındığında beklentimiz biraz daha yüksekti ama genel olarak baktığımızda dengede buluşulmuş gibi görülüyor.

Girdi maliyetlerine baktığımız zaman ise büyük bir artış var. Aslında bizim beklentimiz 500 lira olmasıydı ama bu fiyatta çiftçimize zarar ettirmez. Verim ve kalite istenen seviyede olursa bu fiyatlar çiftçilerimizi üzmez."

Girdi maliyetleri yüzde 200 arttı”

Konya Pancar Ve Tarım Üreticileri (KONPEDAR) Başkanı Ahmet Bestil, “Açıklanan yüzde 25’lik fiyattan memnun olmadık. Geçen sene 5 kilo pancara 1 kilo üre gübresi alabilirken bugün 10 kilo pancara 1 kilo üre gübresi alabiliyoruz. Girdi maliyetleri ise geçen seneye göre iki kat arttı.

Çiftçiler sadece pancar alım fiyatlarının artmasını istemiyor. Çiftçilerimiz düzensiz ve acımasızca artan girdi maliyetlerinin de düşürülmesini talep ediyor. Girdi maliyetleri düzenlenir, fiyatlar çiftçileri memnun edecek seviyelere çekilirse üretim artar.

Ancak artan girdi maliyetleri ve son açıklanan pancar alım fiyatlarından sonra pancar üretmek çok zor hale geldi.”