Özkardaş, "Kalp şakaya gelmez"

Özkardaş, "Kalp şakaya gelmez"
Kalp ve damar hastalıkları ile özellikle kalp krizi ülkemizde görülen ölümlerin en sık nedenlerinden. Türkiye'de her 10 ölümden 4'ü kalp krizi nedeniyle oluşuyor.Kalp krizinde hızlı davranmanın hayatı kurtarabileceğine dikkat...

Kalp ve damar hastalıkları ile özellikle kalp krizi ülkemizde görülen ölümlerin en sık nedenlerinden. Türkiye'de her 10 ölümden 4'ü kalp krizi nedeniyle oluşuyor.

Kalp krizinde hızlı davranmanın hayatı kurtarabileceğine dikkat çeken Sarayönü Toplum Sağlığı Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, kalp krizine bağlı toplam ölümlerin yarısının belirtilerin başladığı ilk 3-4 saat içinde ve çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleştiğini ifade ediyor.

Kalp krizi geçiren bir kişi için tedaviye başlanıncaya dek geçen sürenin en önemli faktörlerden birisi olduğunu belirten Dr. Özkardaş, yaptığı açıklamada, "Kalp rahatsızlıklarında ilk iki saatte doğru tedaviye erişmek hayati önem taşımaktadır. Halkımızın farkındalığını artırmak amacıyla iki temel hedefimiz bulunmaktadır. Bunlardan birincisi toplumun kalp krizi belirtileri konusunda bilinçlenmesini sağlamaktır. Kalp krizi belirtileri göğüs, kol, boyun veya çene ağrısı, nefes darlığı, endişe ya da terleme, bulantı, kusma, nabız düzensizliğidir. Kalp krizi belirtileri ortaya çıkar çıkmaz acil tıbbi yardım çağrılmamasının kalp krizi tedavisinin önündeki en büyük engellerden birisidir. Çünkü kalp krizi söz konusu olduğunda her saniye önemlidir" dedi.

İkinci hedeflerinin acil durumlarda 112'yi arayarak hastanın hastaneye ambulans ile gitmesi ve uygun tedaviye erişiminin sağlanması olduğunu kaydeden Dr. Özkardaş, "Halkımızın kalp krizine hızla müdahale edebilmesi için derhal 112 Acil Servisi aramanın ne kadar önemli olduğunu anlaması gereklidir. Kalp krizinin farklı tiplerinin bulunduğu ve bunların tedavilerinin değişebileceği dikkate alınarak  "112 Acil Servisi zaman yitirmeden aranması; kalp krizinin doğru şekilde tedavi edilmesini ve hastaların uygun tedavi merkezlerine sevkini sağlayacaktır. Hastaneye ulaşan hastaların rahatsızlıklarının kalp krizi olması durumunda ambulansın ilgili hastayı doğrudan anjiyo yapılan merkezlere ulaştırılmalarını sağlanması hedeflenmektedir" şeklinde konuştu.

Haber: İrem DEMİR