Organlarınız can olsun

Organlarınız can olsun
Sarayönü Devlet Hastanesi bünyesinde organ bağışı haftası nedeniyle oluşturulan stant ile vatandaşlar konu ile ilgili bilgilendirildi. Stantta ayrıca vatandaşların organ bağışları kabul edildi. Başhekimi Dr. Ahmet Solak, “Organ...

Sarayönü Devlet Hastanesi bünyesinde organ bağışı haftası nedeniyle oluşturulan stant ile vatandaşlar konu ile ilgili bilgilendirildi. Stantta ayrıca vatandaşların organ bağışları kabul edildi. Başhekimi Dr. Ahmet Solak, “Organ bağışı, bir insanın diğer insanlar için yapabileceği en kutsal bağıştır” dedi.

Birçok hastanın uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybettiğini belirten Dr. Solak, "Organ bağışıyla insanların hayata dönmesini sağlayabilir, acılarını dindirebilir, yakınları ile birlikte yaşadıkları hüznü sevince çevirebiliriz. Bunun için yapmamız gereken tek şey, sağlık müdürlükleri ve hastaneler aracılığıyla organ bağışında bulunmak. Organ bekleme listelerinde kendisine bağışlanacak bir organ bulunmaz ise hayatını kaybedecek hastalarımız kendisine organ bulunması için ülkemizde 5-6 yıl beklemektedir. Gelin organlarımızı bağışlayarak bu süreyi ortadan kaldıralım ve onları mutlu edelim. Organ nakillerinde, sayı ve tıbbi başarı olarak en yüksek ülkeler arasında yer almaktayız. Ancak temin edilen organlarda canlıdan alınan organ sayılarının yüksekliği dikkat çekicidir. Hem biz sağlık çalışanlarının hem de halkımızın organ bekleyen hastalara karşı olan görevi onlara kaybettikleri sağlıklarını yerine koyabilmek için organ bağışının arttırılması ve toplum bilincini yükseltilmesidir" dedi.

Prosedürler zor değil

Solak konuşmasının devamında, “18 yaşın üzerindeki akli dengesi yerinde olan herkes Sağlık Müdürlüğü ve hastaneler aracılığıyla organlarını bağışlayabilir. Organ bağışı için bürokratik prosedürler düşünüldüğü kadar zor değildir. Bağış sertifikalarına, bağış formlarını iki tanık önünde doldurulur doldurulmaz sahip olabilirler. Ancak kişinin beklenmedik ölümü halinde, organ bağışı için aile izni gerekmektedir. Bu nedenle yapacağınız her bağışın aile içinde konuşulup bir vasiyet haline gelmesi en önemli katkı olacaktır. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin yakınları organ bağış taleplerine kulak vermelidir. Halen adli kayıtlarda kaçırıldıktan sonra organları çalınmış herhangi bir vaka yoktur. Organ çıkarımı ciddi, karmaşık ve çok sayıda malzeme, personel ve ameliyathane ortamı gerektiren bir süreçtir. Halkımız bu konudaki asılsız haberlere itibar etmemelidir. Unutmamalıdır ki yakınlarımızın bağışladığımız organları bir başkasının yakınlarını bir evladı yâda ana babayı kurtarıp onları hayata bağlayacaktır. Bunun sayesinde kaybettiğimiz yakınımız sevap kazanacaktır buna engel değil vesile olalım" şeklinde konuştu.