Okul alışverişi cep yakıyor

Okul alışverişi cep yakıyor
Okulların açılmasına kısa bir süre kala öğrencilerin heyecanı artarken, velileri de okul alışverişi telaşı sardı. Giyim ve kırtasiyede geçen yıla göre ciddi artış yaşanırken, okula yeni başlayacak bir öğrencinin kıyafet...

Okulların açılmasına kısa bir süre kala öğrencilerin heyecanı artarken, velileri de okul alışverişi telaşı sardı. Giyim ve kırtasiyede geçen yıla göre ciddi artış yaşanırken, okula yeni başlayacak bir öğrencinin kıyafet ve kırtasiye gideri 300 lira ile 500 lira arasında değişiyor.

Okulların açılmasına kısa bir süre kala birçok veli, çocukları için okul alışverişine başladı. Bir hafta sonra başlayacak olan öğrencileri için alışveriş yapan veliler, okul kıyafetleri satan mağazalarda ve kırtasiyecilerde yoğunluğa neden oldu.

Özellikle dar gelirli aileler, forma, takım elbise ve kırtasiye ihtiyaçları için maliyeti düşürme adına mağaza, market ve kırtasiyecileri gezmeye başladı. Kırtasiye ve mağaza sahipleri, bu yıl fiyatların geçen yıla göre ciddi  şekilde arttığını gösterdiğini, birçok ürünü geçen seneye göre yüzde 50 daha pahalıya sattıklarını kaydetti.

Formalar 100 liradan başlıyor

Formaların fiyatı ilkokullar için 100 liradan başlayıp 130 liraya kadar çıkıyor. Ortaokul üniformaları ise 120 liradan başlayıp 150 liraya kadar çıkıyor. Lise üniformalarında ise fiyatlar, 160 lira ile 190 lira aralığına yükseliyor. Yine geçen yıla oranla fiyatı artan çantalar 40 lira ile 100 lira arasında satılıyor.

Kırtasiye veliyi zorluyor

Okul alış verişinde harcamaların önemli bir bölümünü oluşturan kırtasiye ürünlerinde de fiyatlar, geçen yılın fiyatlarına göre artış gösterdi. Sınıf yükseldikçe öğrencinin kırtasiye masrafı düşerken, en büyük masraf anasını öğrencilerine yapılıyor. El işi malzemeleri, boyalar gibi çok çeşitli kırtasiye materyallerini kullanan anasını öğrencilerinin masrafı 200 ila 300 lira arasında değişiyor. Birinci sınıf öğrencilerinde el işi materyalleri daha az yer alırken, kalem, defter, okuma ve matematik materyalleri işin içine giriyor. Bu da masrafları anasınıfı ile aynı seviyeye çıkartıyor. Sınıf yükseldikçe kırtasiye masraflarının öğrencinin eğitim hayatındaki yeri azalırken, bu kez kaynak kitap masrafı artış gösteriyor.