Öğrencilerde kodlama altyapısı oluşturuluyor

Öğrencilerde kodlama altyapısı oluşturuluyor
Sarayönü Halıcı Cumhuriyet İlkokulu'nda öğrencilerde, bilgisayarsız kodlama oyunlarıyla programlama altyapısı oluşturuluyor.Okul bünyesinde uygulanan proje ile ilgili olarak bilgi veren Okul Müdür Basri Doğanay, yaptığı açıklamada,...

Sarayönü Halıcı Cumhuriyet İlkokulu'nda öğrencilerde, bilgisayarsız kodlama oyunlarıyla programlama altyapısı oluşturuluyor.

Okul bünyesinde uygulanan proje ile ilgili olarak bilgi veren Okul Müdür Basri Doğanay, yaptığı açıklamada, "Günümüzde, tüm dünyada kodlama yapma yaşının daha küçük yaşlara indirgenmesi konusunda fikir birliği oluşmuştur. Çocuklara kodlama eğitimi vererek onları geleceğe hazırlamak istiyoruz. Çünkü kodlamayı  bilmeyen çocuk gelecekte okuma yazma bilmiyormuş gibi olacaktır." dedi.

Teknolojinin hayatın vazgeçilmesi haline geldiğini kaydeden Doğanay, "Bilgisayarlar, tabletler, telefonlar hayatımızın her anında bizlerle birlikteler. Aslında bizi kendine bağlayan bu cihazlar değil bu cihazlar için kodlanmış olan programlardır. Kodlama sadece gündelik yaşantımızda değil, kamu hizmetleri, savunma sanayi, eğitim, sağlık, enerji gibi önem arz eden her alan karşımıza çıkıyor." şeklinde konuştu.

Kodlama zamanın okuryazarlığıdır

Okul öğretmenlerinden Emel Yılmaz ise kodlamanın erken yaşta öğrenilmesinin avantajlarından bahsetti.

Kodlamanın yeni bir okur yazarlık türü olduğuna işaret eden Yılmaz, şunları söyledi: "Yazı yazmak düşüncenizi organize etmeye ve fikirlerinizi ifade etmeye yardımcı olurken, kodlamada da aynı şey geçerlidir. Erken çocuklukta kodlama eğitimi ile çocukların aritmetik ve okuryazarlık gelişimleri desteklenir. Dijital çağda doğan çocukların yeni teknolojilere ve hayat tarzına uyum sağlamaları bir önceki nesle göre daha kolaydır.

Çocuklara erken yaşta programlama eğitimi verildiğinde; sistematik düşünme, problem çözebilme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme becerileri kazanırlar. Bu özelikte bireylerin yetişmesi sadece bilgisayar, yazılım alanında değil, tüm alanlarda fark yaratır. Erken çocuklukta kodlama eğitimi çocuklara, Türkçe, matematik gibi alanlarda ve günlük hayatta karşılaştıkları problemlerde, olaylar arasında ilişki kurup daha kısa sürede anlama ve sorunu çözebilme becerilerini kazandırır.

Kodlamanın geleceğimize de yön verecek bir kavram olduğunun bilinciyle çocuklarımıza bu noktada rehberlik etmek gerektiğini düşünerek Halıcı Cumhuriyet İlkokulu olarak kodlama yapmaya başladık.İlk kodlamamızı 'Bilgisayarsız Kodlama Oyunu Tospa'yı sınıflarımızda oynatarak başladık.Projemiz kapsamında her ay için bir kodlama oyunu belirledik."