Sarayönü’nde bir zamanlar bayram gibi özel günlerde insanların birbirlerine gönderdiği kartpostal geleneği gelişen teknoloji ile birlikte tarihe karıştı.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar artık birbirleriyle telefon ve internet yoluyla iletişime geçiyor. Bayram tebrik kartları artık çok eski bir gelenek haline geldi. Yeni nesil bayramlarda kartpostal gönderildiğini bile bilmiyor. PTT eski bayram geleneğini yaşatmak adına bayramlara özel ücretsiz kartpostal uygulamasını başlatmasına rağmen uygulama yeterli ilgiyi görmüyor. Teknolojiye yenik düşen kartpostal, artık unutulmaya yüz tuttu. Kartpostal uygulamasını yeniden canlandırmak isteyen PTT, vatandaşlara ücretsiz olarak kartpostal temin ediyor. Gönderim ücreti ise sadece 65 kuruş olarak belirlendi.
Teknolojiye yenik düştü
Sarayönü PTT Müdürü Yunus Kaya, gelişen teknoloji ile birlikte son yıllarda neredeyse hiç kartpostal gönderimi olmadığını dile getirdi. Daha önce bayram ve yılbaşı geldiğinde hummalı bir çalışma içine girerek kartpostal hizmeti verdiklerini anlatan Kaya, “Biz göremedik ama daha önce siyah beyaz basılan kartpostallar varmış. O kartpostallar şimdi yakın tarihimize ışık tutması nedeniyle önemli bir belge niteliğini taşıyorlar. Ardından raflarda yerini alan renkli kartpostallar çıktı. Onlar da bizden sonraki nesillere ışık tutacak. Ama artık insanlar kartpostal yerine SMS ve e-posta’yı tercih ediyorlar. Kısacası kartpostalların yüzüne bakan yok. Ramazan Bayramı yaklaşmasına rağmen kartpostalları soran yok. Eskiden bu dönemlerde kartpostallar kapışılırdı” şeklinde konuştu.
Çay parası değil
Kaya, geleneği yaşatmak ve nostaljiyi yaşamak isteyenler için şube bünyesinde kartpostal bulundurduklarını kaydederek, “sevenlerini gülümsetmek ve eski günlere götürmek isteyenler için şubemizde halen kartpostal bulunduruyoruz. Bu gelenek yok olmaya yüz tutsa da biz yaşatmaya gayret ediyoruz. Göndermek isteyenler için ücretsiz kartpostal veriyoruz. Gönderim ücreti ise sadece 65 kuruş. Bu bir çay parası bile değil” dedi.
Tanıtım aracıydı
Kartpostalların bir yerin tanıtımına büyük katkı sağladığını belirten Kaya, “Bir kente bir turist veya bir yabancı geldiğinde ilk olarak kartpostal alırdı. O kartpostallarla o ili daha iyi tanıma fırsatı bulurdu. Ayrıca aldıkları çok sayıda kartpostalları ülkesine götürürdü. Yani o ilin tarihi ve doğal güzellikleri en iyi şekilde tanıma şansı bulurlardı. Bu sayede Konya’yı da tanıtmış olurduk. Şimdilerde ise teknoloji o kadar gelişmesine rağmen yeni kartpostallar çekilmiyor. Aslında daha güzel fotoğraflarla kartpostallar süslenebilinirdi. Bir ilin tanıtımını çok iyi yapan kartpostallar maalesef tarihe karıştı” ifadesi kullandı.
İlk yorum yapan siz olun