Nohut demonstrasyonu düzenlendi

Nohut demonstrasyonu düzenlendi
Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarım Danışmanlığı Hizmet Birimi, ilçe merkezde Ali Bozburun’un tarlasında çiftçilerin katılımı ile nohut demonstrasyonu düzenledi.Danışmanlık biriminden yapılan açıklamada, “Bölgemizde...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarım Danışmanlığı Hizmet Birimi, ilçe merkezde Ali Bozburun’un tarlasında çiftçilerin katılımı ile nohut demonstrasyonu düzenledi.

Danışmanlık biriminden yapılan açıklamada, “Bölgemizde kuru tarımın yoğun yapılması sonucu son zamanlarda münavebeli ekim sistemiyle birlikte nohut yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır. Nohut bitkisi biriktirdiği serbest azot sayesinde topraktaki azot miktarını arttırarak toprak verimliliğine katkı sağlamaktadır. Son zamanlarda kıraç arazilerde arpa ve buğday yetiştiriciliğine alternatif olarak çiftçilerimiz nohut yetiştiriciliğine yönelmiştir. Toprak verimliliğine katkı sağlaması yanında nohutta devlet desteğinin ekim alanının artmasında etkili olmuştur. Bölgemiz yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıdı olduğunun bakanlıkça tespit edilen havzada bulunmasından dolayı aldığı desteğe %50 ilave devlet desteği almaktadır.” denildi.

Gerçekleştirilen çalışmalar hakkında şu bilgiler verildi: “Demonstrasyon düzenlenen tarlada Azkan çeşit nohut ekimi yapılmıştır. Tarlada alt gübre kullanmadan mantar ve sinek ilacı ile yapılan üst gübrelemede bitkisel menşeili sıvı organik gübre, hümik asit, bor, bakır, demir, mangan ve çinko mikro besin elementleri içeren sıvı gübre çiçeklenmeden önceki dönemde kullanılmıştır. Yapılan gübreleme sonucunda bitki boyundaki gelişim, çiçeklenme döneminde çiçek sayısının fazlalığı, bakla tutumu ve iriliğine katkı sağlamıştır. Yapılan yaprak gübrelemesi sayesinde verim ve kalitede artış beklenmektedir.”