Nitratlı gübrede reçete kalktı

Nitratlı gübrede reçete kalktı
Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, nitratlı gübrenin tamamen yasaklanmadığını, 26 nitrat gübrenin, gübre takip sistemin ile bayilerden alınabileceğini söyledi.Gübreleme döneminin yaklaşması ile birlikte Sarayönü...

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, nitratlı gübrenin tamamen yasaklanmadığını, 26 nitrat gübrenin, gübre takip sistemin ile bayilerden alınabileceğini söyledi.

Gübreleme döneminin yaklaşması ile birlikte Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, gübre konusunda yanlış bilinen hususlara değindi.

Çiğdem, nitratlı gübrenin tamamen yasaklanmadığını belirterek, "Çiftçiler 2019 yılında kullanacakları gübreler için İlçe Tarım Müdürlüklerinden artık reçete yazdırmak zorunda olmayıp, kullanacakları gübre miktarlarını Gübre Takip Sistemi(GTS) üzerinden gübre bayilerinden öğrenerek temin edeceklerdir. Kalsiyum Amonyum Nitrat (yüzde 26 CAN) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımına ise devam edilecektir. 2019 yılından itibaren 33 nitratlı gübre üretimi ve kullanımı tamamen  yasaklanmıştır. 2019 yılında tüm gübreler karekodlu, nitrat içeren gübreler ise dna-barkodlu olacaktır. Çiftçilerimiz alacakları gübrelerde bu konuda dikkatli olmaları, karekod içermeyen gübre almamaları ve kullanmamaları gerekmektedir." dedi.

Güvenlik açısından nitratlı gübre satışlarında hassas davranıldığını dile getiren Çiğdem, "Tarım ve Orman Bakanlığı Gübre Takip Sistemi (GTS), DNA Barkod biyoteknolojisi ve karekod ile Piyasaya arz edilen gübrelerin paketleme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanmasını ülke tarımında kullanılan gübrelerin taklit, tağşiş ve sahteciliğin önlenerek dağıtımının amacına uygun yapılması, güvenli şekilde kullanılması ve bu anlamda tarımsal verimliliği arttırması ve gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınması amaçlamıştır." şeklinde konuştu.