Mısır üreticisinin beklediği olmadı

Mısır üreticisinin beklediği olmadı
Ton başına alım fiyatının en az 800 lira olmasını bekleyen mısır üreticileri, büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Mısır alım fiyatı, ton başına 760 TL olarak belirlendi. Üretici, karardan memnun olmadı.Gıda Tarım ve...

Ton başına alım fiyatının en az 800 lira olmasını bekleyen mısır üreticileri, büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Mısır alım fiyatı, ton başına 760 TL olarak belirlendi. Üretici, karardan memnun olmadı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üreticilerin mağduriyetini gidermek amacı ile  Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üzerinden fiyatlara müdahale kararı aldı. Bakanlık, aldığı kararın ardından mısırın kilogram başına alım fiyatını 76 kuruş olarak sabit kıldı. Geçtiğimiz yıl ton başına alım fiyatı 740 lira olan mısırın bu yıl 760 TL'den alınması kararı, çiftçinin beklentisini karşılamadı. Çiftçi, istediğini bir türlü alamadığını söyledi. Mısır üreticisi, alım fiyatının en az 800 TL olmasını talep ediyordu.

Bu bize reva mı?

Taban fiyatını yetersiz bulan çiftçiler, "Mısırın ton başına alım fiyatı 800 TL olmalıydı. 760 lira çok az. Geçen yıl, mısırın alım  alım fiyatı kilogram başına 74 kuruştu. Bu yıl 76 kuruştan alınacak. Mazota, gübreye ve tarım ilaçlarına yapılan zamlar var. Girdi fiyatları artıyor. Bizim maliyetimiz yüzde 15-20 arasında artış gösterdi. Mazota, gübreye, elektriğe, tohuma onca zam gelirken, bizim ürettiğimiz mısıra sadece 2 kuruş zam geliyor. Ayrıca bakanlık 4 kuruş olan desteği de 3 kuruşa düşürdü. Bu bize reva mı? Hiç iç acıcı bir artış değil. Bizim talebini karşılamaz. Yeterli bulmuyoruz" açıklamalarında bulundu.