Milli kayba yol açmayın!

Milli kayba yol açmayın!
Hububat hasat sezonuna girilmesiyle birlikte dane kayıpları konusu yine gündeme geldi. Milli bir kayıp olan dane kaybının önlenmesi için tarım uzmanları, çiftçilere birtakım önerilerde bulundu.Sarayönü MYO eski müdürü ve ZMO...

Hububat hasat sezonuna girilmesiyle birlikte dane kayıpları konusu yine gündeme geldi. Milli bir kayıp olan dane kaybının önlenmesi için tarım uzmanları, çiftçilere birtakım önerilerde bulundu.

Sarayönü MYO eski müdürü ve ZMO Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, "Dane kaybı milli kayıptır. Çiftçilerde bilinçlenme arttı, biçerdöver modelleri yenilendi. Kaybın artmaması için dikkati elden bırakmamak gerekir" dedi

Geçen yıllara oranla Konya'da dane kaybında her yıl bir azalmanın gözlemlenmesi çiftçileri sevindirdi. Biçerdöver modellerinin yenilenmesi, çiftçilere konu ile ilgili eğitimlerin yaygınlaştırılması, kayıpların azalmasında etkili oldu. Yine bu yıl kuru ve sulak alanlardaki dekar başına biçerdöver çalışma ücretlerinde de değişiklik yaşandı. Mazot fiyatlarında yaşanan artış ile birlikte biçerdöver çalışma fiyatına da dekar başına 5 lira zam yapıldı. Fiyatlar ise 18 ile 25 TL arasında değişiyor.

ÇİFTÇİLER TARLALARININ BAŞINDA DURSUN

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, "Biçerdöverle yapılan hasat sırasında meydana gelen dane kaybını önlemek için biçerdöver kontrollerine başlandı" dedi.

Kontrollerin dikkatli yapılmasında fayda gördüğüne dikkat çeken Başkan Soylu, "Sulu tarımda özellikle arpalar başta olmak üzere, diğer ürünlerde yatmalar var. Dikkat edilmezse kayıplar fazla olabilir. Biçerdöverlerin hızı, aracın ayarları iyi ayarlanmalı. Her şey usülüne uygun olmalı. Genellikle biçerdöverlerde yüzde 2'ye kadar kayıp sınırı var. Fakat bu reelde yüzde 5'lerin üzerine çıkıyor. Ülke ekonomisi adına hububatta dane kaybının öneminin farkını varılmalıdır. Dane kaybı gerçekten de büyük bir milli kayıptır. Üstelik çiftçilerin de tarlasının başında durması gerekir" açıklamalarında bulundu.

HASATI GECEYE BIRAKMAYIN

Hasatı geceye bırakmanın doğru olmadığını kaydeden Soylu, nem seviyesine dikkat edilmesi hususunda da uyarılarda bulundu. Nem oranına dikkat edilmediği takdirde hasatın kalitesinin ve veriminin bozulacağını aktaran Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Nem oranının yüzde 10'un altına düşmemesinde yarar var. En ideal nem oranı yüzde 12-13'tür. Konya'da dane kaybının azalması hususunda yürütülen faaliyetler ve eğitimlerin önemli sonuçları var. Biçerdöverlerin modelleri yenileniyor. Yarıdan fazlası yeni model. Tüm bunlara rağmen kaybın oluşmasında en etkili temel faktör insandır. Az önce de belirttiğim gibi biçerdöverlerin biçme hızlarının, zamanının iyi ayarlanması şarttır."

SULU VE KURU ALAN FİYATI DEĞİŞİYOR

Sulu ve kuru alanlarda biçerdöverlerin dekar başına çalışma ücretlerinin farklılık gösterdiğini söyleyen Başkan Soylu, şunları kaydederek, konuşmasını noktaladı: "Mazot fiyatlarında bir artış oldu. Biçerdöverin dekar başına çalışma ücretinde de 5 liralık bir artış oldu. Alanların sulu ve kuru olmasına göre dekar başına ücretler 18 ile 25 TL arasında değişiklik gösteriyor. Mesela Karapınar'da dekar ücreti 23 buçuk lira olarak belirlenmiş. Bazı noktalarda ortak karar alınarak, fiyatlar sabitlenmiş. Ayrıca bölgeler arasında da biçerdöverler gidip geliyor. Konya'da başka bölgeye, başka bölgelerden de Konya'ya hasat mevsimi olduğu için biçerdöverler getiriliyor. Bu beraberinde fiyat rekabetini de doğuruyor. Bence çiftçilerin fiyat rekabeti yaşaması yerine sağlıklı hasat konusuna önem vermesi daha doğru olacaktır."