MİLLETİN HİZMETKARI GONYALILAR

Bizim inancımızda işlerin ehli olana, yani layık olduğu kimselere verilmesi emredilir. Açıklama olarak ta,  görev yerlerinin emanet olduğu, bu emanetlere riayet edilmesi, uyulması gerektiği belirtilmektedir.

Son aylarda yaşananlara bakıldığı zaman işin ehli olanları milletin nasıl takdir ettiğini görüyoruz.

Belediye başkanlarımız dahil çok hizmet eden v ar.

Onları da inkar etmeyiz.

Ama üç gonyalı var ki;  takdirini kazanmadığı kimse yok.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum.

Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk.

Korona virüs vakasının dünyayı tehdit etmeye başladığı günden bu yana Sağlık Bakanı Koca’nın süreci nasıl başarılı yönettiğini, halkı karamsarlığa düşürmeden tedbirleri almayı ve aldırmayı başardığını hepimiz gördük.

Bir Bakan’ın insanüstü gayretine şahit olduk.

Şehirlerdeki kentsel dönüşüm çalışmalarında, dayanıksız kaldığı için tek tük yıkılan binalarda, deprem ve çığ felaketlerinde enkazın altında kalmış gibi anında olay yerine yetişen ve canını dişine takarak günlerce süreci yöneten bir başka Gonyalı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum.

İnsanların en çaresiz ve yalnız kaldığı günlerde yalnız olmadıklarını gösteren bin Bakanı tanıdık.

Gelişmekte olan ülke olduğumuz için özellikle bazı ürünlere hammadde temininde dışa bağımlılığımızı içine sindiremeyen ve başta ham yağ olmak üzere, sıvı şeker, tasarruflu sulama boruları, etil alkol, yoğurt mayası gibi birçok stratejik ürünü Konya Şeker bünyesine kurdukları tesislerde üreterek devletimizin milyarlarca dolarının içeride kalmasını sağlayan Gonyalı başkan Recep Konuk’un, virüsten korunma tedbirleri arasında yer alan ve piyasada fiyatı hızla yükselen ‘Etil Alkol’ için "Piyasaya arz edeceğimiz etil alkole de ve bunu üretecek ham maddeye de çok şükür fazlasıyla sahibiz. Bu konuda ülkemizi hiç kimseye muhtaç etmeyeceğiz" restini duyduk.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da, Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk da, dünya ya  devletimizin gücünü gösterdiler.

Nasıl ki Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Mehmetçiğimiz sayesinde düşmanın başını eziyorsa, bu üç Gonyalı da Türkiye Cumhuriyeti devletinin vatandaşına hem ‘ana’ hem de ‘baba’ olduğunu kanıtladı.

İşi ehli olana verin deriz ya; millet olarak ehil ellerin başarısıyla gurur duyuyoruz.

Sözde gelişmiş Avrupa’nın korona virüsü karşısında ekonomik gücünü kaybetmeme çaresizliğini görünce Etil alkol, yoğurt mayası gibi stratejik ürünlerin sadece bir cümle kadar basit olmadığını da anlamış olduk.

Nasıl mı?

Benzin türlerine etanol harmanlanması zorunluluğunun 3 ay askıya alınmasıyla 84 milyon litre ile Türkiye'nin en büyük üreticisi olan Konya Şeker, bu kapasitesinin tamamını yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede kullanılan dezenfektan ve kolonya üretimi için ayırdı.

Bu yüzden ülkelerin etanol bulmakta zorlandığı bir dönemde Başkan Konuk şöyle bir açıklama yaptı.

"Son günlerde kolonya ve dezenfektan ürünlere yoğun talep olduğu için fiyatlarda dalgalanmalar yaşandı. Bazı yerlerde kolonya bulunamadığına dair haberler geldi. Ancak milletimiz de kozmetik ve kimya sanayicilerimiz de kolonya imalatçılarımız da müsterih olsun. İhtiyaca yetecek kadar etil alkolümüz yani etanolümüz var. Normal zamanlara göre kolonyaya ve dezenfektan ürünlerine olan talep 10-15 kat artsa bile etil alkol arzında sıkıntı yaşanmaz."

"Türkiye'nin etanol ihtiyacının yüzde 56'sını karşılıyoruz"

Konuk, etanolde herhangi bir arz sıkıntısının olmadığını belirterek, "Konya Şeker olarak 2012 yılından bu yana Türkiye'nin etanol ihtiyacının yüzde 56'sını karşılıyoruz. Yıllık 84 milyon litre etanol yani etil alkol üretiyoruz. Rafineri ve dağıtıcı lisansı sahiplerinin benzin türlerine yüzde 3 etanol harmanlama zorunluluğunun 3 ay askıya alınmasıyla bu üretimimizin tamamını dezenfektan ve kolonya için ayırdık. Bunun yanında kozmetik ve kimya sanayisinin ihtiyacı da sorunsuz karşılanacak.

“Her şey illa para ve ticaret değil”

Ülkemiz rahat etsin diye bu zamana kadar benzine karıştırılması için sağladığımız etanolü koronavirüsten dolayı artan talebe ayırdık. Ülke insanımızın sağlığı söz konusu ise gerisi tamamen teferruattır. Bu anlayışla vatandaşlarımız rahat etsin. Çünkü piyasaya arz edeceğimiz etil alkole de ve bunu üretecek ham maddeye de çok şükür fazlasıyla sahibiz. Bu konuda ülkemizi hiç kimseye muhtaç etmeyeceğiz. Herhangi bir sorunumuz yok. Hiç kimse dışarıdan ve içeriden panik alımlar yapmasın."

Buna Anadolu irfanının ateşinde yanan vatan, bayrak ve millet sevgisi derler.

Bu bizim milletimiz de var mı?

Evet herkeste var.

Ama ben Gonyalıyım.

Gonyalıları görüyorum ve söylüyorum.

Allah’ım yollarını açık eylesin inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi