MEVSİM GEÇİŞLERİNDE GÖZLER ETKİLENİYOR

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE GÖZLER ETKİLENİYOR
Mevsim geçişlerine vücut adapte olmaya çalışırken bazı organlarımız farklı reaksiyonlar verebiliyor. Sonbahar aylarında çevremizde sık sık hapşıran, gözleri kırmızı ve sulu insanlar görmeye başlarız.  “Mevsim geçişlerinden...

Mevsim geçişlerine vücut adapte olmaya çalışırken bazı organlarımız farklı reaksiyonlar verebiliyor. Sonbahar aylarında çevremizde sık sık hapşıran, gözleri kırmızı ve sulu insanlar görmeye başlarız.  “Mevsim geçişlerinden etkilenen organların arasında gözlerin de yer aldığını” söyleyen Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar “özellikle enfeksiyonlar, alerjiler gözümüzü önemli derecede etkiliyor. Nem oranında ve rüzgârda oluşan değişimler nedeniyle göz kuruluğu belirtilerinde artma yaşanıyor. Bu dönemlerde yaşanan gözde yanma, kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi belirtiler ciddiye alınmalı ve bir doktora başvurulmalı. Özellikle tüm allerjilerde reaksiyon daha yeni başlamışken müdahale etmek önemli” diyor.

Havada oluşan ısı değişimleri ve nem oranının da farklılık göstermesi, hem bazı enfeksiyon ajanlarının daha aktif hale gelmesine sebep oluyor hem de bitkilerde oluşan değişimle birlikte polen oranlarını etkileyerek alerjiye davetiye çıkarıyor. Özellikle sonbahar aylarında görülen alerjik konjonktiviti polen ve toz tetikliyor. Göz nezlesi de çoğunlukla mevsimleri geçişlerinde görülen bir hastalık. Sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde gribal enfeksiyon ile beraber oluşabiliyor.  “Özellikle enfeksiyon olduğunda eller sık sık yıkanmalı” diyen Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar “ellerin gözlere fazla temas etmemesi gerekir. Polenlerin sık gözüktüğü aylarda ise sokağa çıkıyorsak gözlükle ya da siperli şapkayla gözle gözleri korumak bu sorunların oluşmasını önleyebilir. Ayrıca okulların açıldığı sonbahar aylarında enfeksiyon riski yüksek olduğu için çocukların mutlaka göz muayenesine götürülmesi gerekir” diyor.