MEDAŞ şefliğe düşürülüyor

MEDAŞ şefliğe düşürülüyor
Sarayönü’nün makus talihi tekerrür etmeye devam ediyor. Daha önce birçok kurumu kaybeden ilçe, şimdi de Medaş’ı kaybediyor. Sarayönü Medaş İşletme Mühendisliği’nin şeflik düzeyine düşürülmesine karar verildi. Şeflikle...

Sarayönü’nün makus talihi tekerrür etmeye devam ediyor. Daha önce birçok kurumu kaybeden ilçe, şimdi de Medaş’ı kaybediyor. Sarayönü Medaş İşletme Mühendisliği’nin şeflik düzeyine düşürülmesine karar verildi. Şeflikle beraber arıza birimi de 1 Temmuz’dan itibaren Kadınhanı’na bağlanacak. Şefliğin ve arıza biriminin Kadınhanı’na bağlanmasının ardından personel sayısı da üçte bir oranında düşürülecek.

Sarayönü Medaş İşletme Mühendisliği’nin şefliğe düşürülmesi ve arıza birimiyle birlikte Kadınhanı’na bağlanması kamu oyunda ciddi tepkilere yol açtı. Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar, bu kaybı sert şekilde eleştirdi.

Mühendisliğin şefliğe düşürülmesiyle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde İşletme Mühendisi Yusuf Doğan Karapınar’a atandı. Mühendisliğin şefliğe düşürülmesinin ardından personel sayısı da üçe düşürülecek. Zaman içerisinde bu sayının bire kadar düşürülmesi bekleniyor. Şefliğin yanı sıra arıza birimi de Kadınhanı’na bağlanarak personel sayısında azaltmaya gidilecek. Arıza biriminin nereden hizmet vereceği konusunda da belirsizlik devam ediyor. 1 Temmuz’dan itibaren yeni sürece geçileceği öğrenildi.

“Buna engel olmalıyız”

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Tahir Yıldız, bu kayba engel olmak için birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. Sarayönü’nün artık kaybeden ilçe olmaması gerektiğine vurgu yapan Yıldız, “Geçmişten günümüze kadar birçok değerli kurumumuzu kaybettik. Artık daha fazla kaybetmeyelim. Tüm siyasiler ve sivil toplum kuruluşları görüş ayrılıklarımıza bakmadan bir araya gelip ne yapmamız gerekiyorsa onu yapalım. Burada suçlu aramanın bir anlamı yok. Biz kendi içimizde tartışırken atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Ak Parti, MHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, ne kadar parti varsa, ne kadar sivil toplum kuruluşumuz varsa hepimiz bir araya gelip bu durumu durduralım. Her kaybettiğimiz kurum bizden bir şeyler götürdü. Bir kere de biz gösterelim tutkunluğumuzu. Artık kaybetmeyelim.” dedi.

“Bu yanlıştan dönülsün”

Sarayönü Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş, konu hakkında yaptığı açıklamada, yeni sürecin büyük sıkıntılara neden olacağını dile getirerek şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanımızın tarım ve hayvancılığa önem verdiği, özellikle kapınızın önündeki bir karış toprağı bile ekin dediği bir dönemde ilçemizdeki Medaş’ın şefliğe düşürülmesi kararı, arıza biriminin Kadınhanına bağlanması kararı ilçemiz adına yine ticaret, tarım ve hayvancılığa darbe vuracak. İlçemizin yok sayılmasını ciddiye alınmaması olarak kabul ediyoruz. Medaş’ın böyle bir küçülmeye gitmesi önümüzdeki yıllarda yapılacak altyapı yatırımları ile alakalı şebeke iyileştirme çalışmaları olumsuz şekilde etkileyecektir. Bu yüzden ticarethanelerdeki verimliliğin düşeceğini, tarımsal sulamada sıkıntıların artacağını, arızalara geç müdahale nedeniyle mağduriyetler yaşanacağını düşünüyoruz. Bir çok prosedüre takılıp zaman kayıpları yaşayacağız. En önemlisi de istihdam kayıpları yaşanacak. Bu işten bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Bunun örneğini TMO’da gördük. Şimdi çiftçimiz Altınekin’e nohut satmaya çalışıyor.”

“Her türlü mücadeleye hazırız”

Sarayönü’nün hep kaybeden tarafta olduğunu dikkat çeken Sarayönü Muhtarlar Derneği Başkanı Serkan Karaarslan ise açıklamasında “Sarayönü metropol ilçe diyoruz. Her olanaktan faydalanacak diyoruz ama Kadınhanı’na vermediğimiz bir şek kalmadı. Üniversitenin bölümlerini, Telekom’u, Koski’yi, kaptırdık. Sarayönü bir uçtan bir uza 100 kilometre. Burada bir iş yaptıracağımız ekstra mesai harcamamız gerekecek. Burası dilekçeyi alacak. Müracaat Kadınhanı’na gönderilecek. Değerlendirmeye alınacak ta bakalım kabul edilecek mi? İnsanlar işlerini hızlandırmak için Kadınhanı’na gitmek zorunda kalacak. Arıza çalışan arkadaşlarımız işten çıksınlar diye sağa sola gönderilecek. Üç günde yapılacak iş yirmi güne çıkacak. Kaybeden taraf hep Sarayönü oluyor. Hep bizden gidiyor. Altı kurum varsa, üçü gidecekse üçü de bize gelsin. Neden hep Kadınhanı’na gidiyor. Biz halkın işini kolaylaştırmak istiyorsak halkın ayağında hizmet vereceğiz. Siyasetin gücü böyle işlerde belli olur. Medaş’a sahip çımamız gerekiyor. Biz her türlü mücadeleyi vermeye hazırız.” şeklinde konuştu.

“Siyasi gücümüz yok”

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik ise Kadınhanı’ndaki siyasi lobinin Sarayönü siyasetinden daha güçlü olduğuna dikkat çekerek, “Bizim ilçemiz sahipsiz. Siyasetçilerimiz gerçekten çok pasif. Hiçbir siyasi etkinliğimiz olmadığı için bizden her istediklerini alabiliyorlar. Bunu sadece bugün için söylemiyorum. Geçmişten beri bu durum böyle. Sürekli biz kaybetmeye mahkum oluyoruz. Mevcut durum da bile tarım ve havancılıkta kullanılan elektrikte sıkıntılar yaşıyorduk. Bundan sonra sıkıntıların daha da artacağı kesin.” dedi.

“Mağduriyetler artacak”

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran ise mağduriyetlerin artacağına dikkat çekerek, “bu durumun bölgemizde aksamalara neden olacağı kanaatindeyim. Bir sıkıntımız olduğunda buradaki arıza ekibini arayıp on beş dakikada işimizi hallettiriyorduk. Yarın bir sıkıtı yaşadığımızda kimi bulup derdimizi kime anlatacağız. Hayvancılık işletmelerimizde büyük mağduriyetlere neden olacağından korkuyoruz. Sahipsizlik bizim kaderimizde var. Çalışan personelden çok memnunduk. Sıkıntılarımıza karşı ilgiyle hizmet veriyorlardı. Bahçesaray’dan Boyalı’ya koskoca bir ilçe burası. Kadınhanı bizden tutkun olduğu için her istediğini alıyor.” diye konuştu.