Marangozlarda güç artırımı mağduriyeti

Marangozlarda güç artırımı mağduriyeti
Marangozlar sanayinde faaliyet gösteren esnaflar, limitlerin üzerinde elektrik tükettikleri gerekçesiyle Medaş tarafından güç artırımına zorlandıklarını belirttiler. Yatırım maliyetlerinin kendilerinden alınacağını belirten...

Marangozlar sanayinde faaliyet gösteren esnaflar, limitlerin üzerinde elektrik tükettikleri gerekçesiyle Medaş tarafından güç artırımına zorlandıklarını belirttiler. Yatırım maliyetlerinin kendilerinden alınacağını belirten esnaflar, kış döneminde ekonomik olarak büyük sıkıntı içerisinde olduklarını dile getirdiler.

İşletmedi tüm elektrik sistemini değiştirmek zorunda bırakıldıklarını anlatan keresteci Mustafa Kaptan, "Bizim tüketim limitimiz 5 kw gücündeymiş. Bu sırı aştığımız için limitimizi 10 kw'ya çıkarmamız gerekiyormuş. Medaş'ın getirdiği evraklara göre 1 ay içerisinde gerekli işlemleri yapmamız isteniyor. Evraklarla elektrikçiye müracaat etmemiz gerekiyor. Elektrikçiye plan proje çizdirdikten sonra buna göre elektrik hattımız komple değişecek." dedi.

"Masraflar bize yükleniyor"

Yapılan tüm yatırım maliyetlerinin işletmelerden alınacağını kaydeden Kaptan, "Adam başına 4-5 bin lira masraf çıkıyor. Kış dönemi biz bu paraları nereden bulalım. Hem bize 5 kw elektrik ziyadesiyle yetiyordu. 5 kw'dan fazla elektrik tükettiğimiz gerekçesiyle 10 kw'ya çıkarmamız isteniyor. Bizim kullandığımız elektriğin yarısından fazlası vergi zaten. Bu yatırımın parası neden bizden alınıyor. Trafo değişecekmiş, onun parasını bile bizden alıyorlar." şeklinde konuştu.

"Şimdi mi akıllarına geldi?"

Keresteci Mehmet Ali Turan ise uzun yıllardan bu yana aynı makinelerle aynı güç tüketimiyle çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi: "Panolarımız ve elektrik sistemimiz yenilenip eskileri atılacak. Bu sistemin yenilenmesi için 5 bin lira masraf çıkartıyorlar. Bir nevi para tuzağı. Elimizdeki bütün sistem ve haklarımız ölüyor. Her şeyi yenilemeyi şart koşuyorlar. Güvenlik amaçlı olsa kabul edeceğim ama sistemi böyle kurduran yine Medaş. 1984'ten beri çalışan bir iş yeri burası. O zaman bu makineler ne kadar elektrik yakıyorsa bugünde o kadar yakıyor. Bu zamana kadar hiç bir şey yoktu da şimdi mi çıktı."

"Tehdit ediyorlar"

Medaş'a itiraz için gittiğinde işletmesindeki elektriğin kesileceği tehdidiyle karşılaştığını dile getiren Turan, "Kış günü bize bunu zora koşuyorlar. Bundan kim faydalanacak, kim nemalanacak bilemiyorum. 34 yıldır benim bir kere sigortam atmadı. Bu bana bir para tuzağı gibi geliyor. İtiraz edince de yapmazsan elektriğini keseriz diye tehdit ediyorlar. Ben askerliğimi doğuda yaptım. Bir tane fatura ödeyen insan görmedim. İnsanlar orada hayvanlarını bile elektrikli ısıtıcı ile ısıtıyor. Su kuyularına bile ısıtıcı atıyorlar. Burada her ay parasını ödeyenlere işkence yapıyorlar. Güçleri bize yetiyor. Kış dönemi bizim en ölü dönemimiz." diye konuştu.