Kütüphane verileri sevindirici

Kütüphane verileri sevindirici
Sarayönü Halk Kütüphanesi'ne 2017 yılında ilgi arttı. Sarayönü İmam Hatip Ortaokulu'nun bahçesinde üç okulun merkezinde hizmet veren Halk Kütüphanesi'nden yararlanan kişi sayısındaki artış, yeni neslin geleceği adına sevindirdi....

Sarayönü Halk Kütüphanesi'ne 2017 yılında ilgi arttı. Sarayönü İmam Hatip Ortaokulu'nun bahçesinde üç okulun merkezinde hizmet veren Halk Kütüphanesi'nden yararlanan kişi sayısındaki artış, yeni neslin geleceği adına sevindirdi. Okuma alışkanlığı yok denecek kadar az olan toplumumuzda kütüphaneden yararlananların çoğu öğrenciler olarak göze çarpıyor.

2013 yılında 7 bin 947'ye kadar düşen kütüphaneden yararlanan kişi sayısı geride bıraktığımız yıllar içerisinde istikrarlı şekilde arttı. 2017 yılına kadar kütüphaneden yarar kişi sayısında hatırı sayılır bir yükselme yaşandı. Geçtiğimiz yıl içerisinde 25 bin 171 kişi kütüphaneden yararlandı. Okumaya yönelik projelerin hayata geçirilmesi ile bu sayıların çok daha yükselmesi imkanı bulunuyor.

Bunun yanı sıra üye sayısında artış yaşandı. 2016 yılında üye sayısı 1449 olan kütüphanede, bu yıl üye sayısı daha yükselerek 1731'e ulaştı. Bununla birlikte kitap sayısında da hatırı sayılır bir yükselme yaşandı. 2016 yılında 16 bin 784 kitabı bulunan kütüphaneye 1049 kitap daha geldi. Yeni gelen kitaplarla birlikte kitap sayısı 17 bin 833'e yükseldi. Ödünç materyal alma sayısında ise düşüş yaşandı. 2016 yılında 10 bin 242 kez ödünç materyal verilirken, 2017'de bu rakam 8 bin 90'a geriledi.

"Kitap sevgisini arttırmalıyız"

Sarayönü Halk Kütüphanesi Müdürü Mevlüt Demirbaş, yaptığı açıklamada, kütüphanelerinden yararlananların sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.

Gelişen teknoloji ve iletişim kaynaklarının insanları tembelliğe ittiğini ifade eden Demirbaş, "Faydalı bilgilerin yanında, kirli bilgilerin de yer aldığı internet ortamında araştırma yapan insanlarımız, artık bilgilerin güvenilirliğinden endişe etmeye başladığı için kütüphaneye yöneldi. Bunun yanında bilinç düzeyi artan toplumumuz okumanın ne kadar önemli olduğunu da anladı. Fakat bu yeterli değil. Okuma sevgisini ve kitap sevgisini daha çok arttırmalıyız" dedi.

Özellikle yetişkin bayanların kütüphaneden daha çok faydalandığını belirten Demirbaş, "Geleceğimizin toplumunu yetiştirecek annelerin bu yönelimi çok umut verici. İnsanlar artık televizyon karşısında, sosyal medyada boşa zaman harcamak istemiyor. Bunun yerine okuyarak kendini geliştirmeyi tercih ediyor." diye konuştu.

2017 yılı içerisinde kütüphaneden 5 bin 838 yetişkin bayan yararlanırken, erkekler 3 bin 722 kez kütüphaneye başvurdu. Öğrencilerde de durum değişmedi. Kütüphaneden 9 bin 282 kız öğrenci yararlandı. Erkek öğrenciler ise 6 bin 329 kez kütüphaneye başvurdu.

Etiketler :