Kurbanlık hareketliliği başladı

Kurbanlık hareketliliği başladı
Kurban Bayramı, 31 Temmuz Cuma günü kutlanacak. Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte vatandaşlar, kurbanlık alışverişlerine hız kazandırdı. Hayvan pazarlarının kurulmasını beklemeyen vatandaşlar besi çiftliklerinden...

Kurban Bayramı, 31 Temmuz Cuma günü kutlanacak. Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte vatandaşlar, kurbanlık alışverişlerine hız kazandırdı. Hayvan pazarlarının kurulmasını beklemeyen vatandaşlar besi çiftliklerinden kurbanlıklarını ayırarak satıcılar ile el sıkışıyor. Büyükbaş fiyatları 9 bin TL ile 16 bin lira arasında değişirken Küçükbaş fiyatları ise bin 1000 TL ile 2 bin TL arasında değişiyor.

Kurbanlık satışlarını değerlendiren Besici Sami Solak, “Fiyatların geçen yıla göre çok fazla değişim göstermediğini belirterek, “Hayvanına göre 1800 ile 2 bin lira arasında hisse yazıyoruz. Piyasada fiyatlar belirsiz. Pazara çıkmıyoruz. Kendi çevremize tanıdıklarımıza satıyoruz. Mal alacak vatandaşlarımız dikkat etmeli. Kurban olmayacak mallar satılabiliyor. Ucuza aldım denilebilecek malların kesimden sonra pişmanlık oluşturduğu durumlar olabiliyor. İnsanlar inek ne düve ne bilmiyor. İnek doğurmuş hayvandır. Eti biraz sert olur ama düve alınırsa doğurmamış hayvanın eti yumuşak olur. İnekte yüzde 20 kemik çıkarsa düvede bu yüzde 10 olur” dedi.

Hileli hayvanlar var

Art niyetli satıcıların bazı hileli yollara başvurabileceklerine dikkat çeken Solak, “Vatandaşlarımız mal almadan önce veterinere kontrol ettirebilir. Özelikle şişirilmiş hayvanlara dikkat edilmeli. Örneğin 300 kilo olan bir hayvan 1 ayda kortizon iğnesi, tuz, su ve yem ile 500 kilo yapılabiliyor. Hayvanların kapak atmış olmasına dikkat edilmeli. 5 kişinin kesebileceği bir mal 9 bin lira civarında. 7 kişiye gidebilecek büyük bir mal ise 12-13 bin lira civarlarında. Vatandaşlara tavsiyem aldıkları malları iyi kontrol etsinler veya ettirsinler. Erkek malda kapak atmış olmasına dişi hayvanda ise hem kapak atmasına hem de gebe olup olmadığına bakılmalı.” şeklinde konuştu.