Kurbanlık deyip geçmeyin!

Kurbanlık deyip geçmeyin!
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık piyasası da hareketlendi. Bayramda kurban kesmeyi düşünenler için kasap Mustafa Erdoğdu, sağlıklı kurban seçmenin püf noktalarını açıkladı.Erdoğdu yaptığı açıklamada,...

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık piyasası da hareketlendi. Bayramda kurban kesmeyi düşünenler için kasap Mustafa Erdoğdu, sağlıklı kurban seçmenin püf noktalarını açıkladı.

Erdoğdu yaptığı açıklamada, etrafa canlı bakan, durgun olmayan, tüyleri parlak, dik duruşlu ve kilosu yaşına uygun olması gerektiğini söyledi.

Kurbanlık alırken özelikle sağlık raporu ve küpesi olan hayvanların tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Erdoğdu, hayvanın sağlıklı olup olmadığı şüphesine düşen vatandaşların hayvancılık konusunda uzman olanlardan yardım istemesi gerektiğini dile getirdi.

“Şartlara uygun olmalı”

Küçükbaş hayvanların annesi büyüklüğüne ulaştığında, büyükbaşların ise ”çapa” diye tabir edilen azı dişini çıkardıktan sonra kurban edilebileceğini ifade eden Erdoğdu, hayvanın yeteri kadar besili olup olmadığını anlamanın en pratik yolunun ”kavram yerleri” denilen bazı noktaların elle kontrolü olduğunu anlattı.

“Tecrübeli kişilerle alınmalı”

Kurbanlık alırken mutlaka anlayan birinden yardım almak gerektiğini vurgulayan Erdoğdu şöyle konuştu: “Vatandaşlarımız hayvan pazarına gittiğinde dış görünüşe aldanıp bayramda sıkıntı yaşayabilir. Dişi hayvan alınacaksa mutlaka gebelik kontrolünün yapılması gerekir. Tam etli hayvanlarda butlar dolgun ve dışa doğru bombelidir, vücut çıkıntıları ve bel çukurluğu belirsizdir, kaburgalar elle bastırıldığında hissedilemez, sırt-beli geniş ve sağrı düzgündür, boyun kalın ve vücutla bağlantısı güçlüdür, karın ise sarkık değildir.”

“Halkımıza hizmet için varız”

Tecrübe ve güvenle uzun yıllardır kurbanlık hizmeti verdiklerine dikkat çeken Erdoğdu, “Vatandaşlarımız kurbanlık konusunda bize her şeyi danışabileceği gibi hizmetlerimizden de faydalanabilir. Hem kurbanlık temini, hem de kesimi yapıyoruz. Hisse ile kesimlerimizin yanında ayriyeten kurbanlığını bizim işletmemizde kestirmek isteyenlere de hizmet veriyoruz. Kurbanlığını kestirecek olan vatandaşlarımızın arefe günü bizi arayarak hayvanını bildirmesi yeterli. Afere günü alacağımız malı kurbanda keserek geri teslim edeceğiz.” şeklinde konuştu.