Kurban fiyatı cep yakacak!

Kurban fiyatı cep yakacak!
Kurban Bayramına 1 aydan az bir süre kaldı. Kimi vatandaş büyükbaş kurbanlık alırken, kimisi de küçükbaş kurbanlık alıyor. Büyükbaş kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla oranla ciddi anlamda yükseldiEtte yaşanan kriz,...

Kurban Bayramına 1 aydan az bir süre kaldı. Kimi vatandaş büyükbaş kurbanlık alırken, kimisi de küçükbaş kurbanlık alıyor. Büyükbaş kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla oranla ciddi anlamda yükseldi

Ette yaşanan kriz, kurbanlık fiyatlarını da olumsuz etkileyecek. Küçükbaş, bu bayramda en az bin TL'den satışa çıkarılırken; büyükbaş hayvanların fiyatı ise kilosuna göre 6 ile 12 bin TL arasında değişecek.

Kurban bayramı yaklaşıyor. Et fiyatlarında yaşanan karmaşa sürüyor. İthal etin önünün açıldığı ülkemizde, kurbanlık fiyatlarının bu yıl ne kadar olacağı en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Üretici, bin liradan aşağı küçükbaş hayvan bulmanın zor olduğunu söylüyor. Büyükbaş havyanların fiyatının ise 12 bin TL'ye kadar çıkacağını öngörüyor. Vatandaş, kara kara düşünürken; ucuza kurban kesebilmenin yolunu arıyor.

Geçen yıl fiyatlar ne kadardı?

Geçen yıl kurban fiyatlarında yüzde 20 ile yüzde 30 arasında bir artış yaşanmıştı. Küçükbaş kurbanlıklar, 400 ile 700 TL arasında değişiklik gösterirken; pazarın en pahalı küçükbaş hayvanı ise 900 liradan satışa sunulmuştu. Pazardaki en ucuz düve 5 bin TL'ydi. 2015 yılında 8 bine satılan tosun 2016 yılında 11 bin TL'ye satılmıştı. Yine 2015 yılında küçükbaşın kilosu 13 TL iken 2016 yılında 15 liraya kadar çıkmıştı. Bu yıl canlı kilosu ise en az 18-20 TL olacak.  2016 yılında en pahalı 900 TL'ye satılan küçükbaş hayvanların, bu yıl en ucuz bin TL'ye satılacağı söylemleri, ette yaşanan krizin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor.

 

Sağım yapmadan kesime gönderiyorlar

Et fiyatları ve kurbanlık hayvanlar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yüklendi. Erdoğdu, bakanlığın yanlış politikalar yürüttüğünü ileri sürdü. Yanlış politikaların ette kriz oluşturduğunu aktaran Erdoğdu, “Gümrük vergileri düşürülüp, piyasa canlandırılmaya çalışılıyor. Damızlık hayvanlar, sağımları yapılmadan kesime gönderiliyor. Sütten ziyade et para ettiği için böyle bir yöntem tercih ediliyor. Bu konuda önlemlerin alınması gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Sıkıntı kesimhanelerden başlıyor

Başkan Erdoğdu, rantın önüne geçilmesini istedi. Erdoğdu, 2016 yılında kesilen kurbanların küpelerinin alınarak, onların hala yaşıyor gibi gösterilmesini de kabul etti. Daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu işte rant var. Kesimhanelerden küpe topluyorlar. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, iyi ekip yönlendiremiyor. Aslına bakılırsa yeteri kadar hayvanımız da var. Ama küpe konusunda yaşanan gayrimeşru olaylar, sıkıntıyı artırıyor.”

Et fiyatları gerçekten pahalı

Erdoğdu, et fiyatlarının yüksek olduğunu ve bu yılki kurbanlık fiyatlarının da yüksek olacağını beklediğini belirtti. Küçükbaşın bin liradan az olmayacağını dile getiren Erdoğdu, kıymanın kilosunun ise en fazla 35 TL'den tezgahlarda yer alması gerektiğini iddia etti. İthal getirilen hayvanların, zengin üreticiye yaradığını aktaran Erdoğdu, “Küçük üreticiye de olanak sağlanmalı. Kıymanın kilosu 40 TL. Bu ciddi bir artış. Kesim ücreti eklendiği halde kıymanın kilosunun en fazla 35 TL olması gerekir” dedi.

Bankalar faiz tuzağına düşürecek

Kurbanlık fiyatlarında yaşanan artışın, en fazla bankaların işine geleceği söyleniyor. Kurban fiyatlarının yüksek olmasından dolayı kurban kesmeye imkanı olmayanlara sunacağı düşük kredili faizlerle, vatandaşı bataklığa çekmeye devam edeceği öngörülüyor. İlahiyatçılar ise "Kredi çekerek, kurban kesmeyin kurbana faiz bulaştırmayın" uyarısında bulunuyor.