Kuraklığa bağlı verim kaybı destekleme çalışmaları başladı

Kuraklığa bağlı verim kaybı destekleme çalışmaları başladı
2021 yılında yetersiz yağış nedeniyle verim kaybı yaşanan çiftçilere, verim kaybı oranında dekar başına 100 liraya kadar destek verilecek. Destekten yararlanacakların, Çiftçi Kayıt Sistemi içinde bulunmaları ve arpa, buğday,...

2021 yılında yetersiz yağış nedeniyle verim kaybı yaşanan çiftçilere, verim kaybı oranında dekar başına 100 liraya kadar destek verilecek. Destekten yararlanacakların, Çiftçi Kayıt Sistemi içinde bulunmaları ve arpa, buğday, nohut, mercimek, yulaf ve çavdar ürünlerini ekmiş olmaları gerekiyor.

İklim faktörlerine bağlı olarak yetersiz yağış nedeniyle bazı bölgelerde kuraklık yaşandı. Bu nedenle birçok çiftçi, tarlalardaki ürünlerinin kurumasıyla büyük zarar gördü.

2021 yılında iklimsel faktörlere bağlı olarak gerçekleşen yetersiz yağış nedeniyle Bakanlıkça belirlenen tarım havzalarındaki köylerde-mahallelerde %30 ve üzeri verim kaybı gören ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere ÇKS’de kayıtlı üretim alanları dikkate alınarak zarar oranlarına karşılık gelen, doğrudan gelir desteği olarak destekleme ödemesi yapılacak.

Devlet, aşırı kuraklığın tarımsal üretimi ve çiftçiyi olumsuz etkilemesi üzerine harekete geçti. Bu kapsamda verim kaybı yaşayan çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından doğrudan gelir desteği ödemesi yapılacağı bildirildi.

2021 Yılında İklimsel Faktörlere Bağlı Olarak Gerçekleşen Yetersiz Yağış Nedeniyle Verim Kaybı Yaşayan Çiftçilere Destekleme Ödemesi Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 4427), 1 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, kayıtlı üretim alanlarında yetiştirdikleri ürünlerde yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından doğrudan gelir desteği ödemesi yapılacak.

Bir defaya mahsus olarak yapılacak ödemeler, Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilecek. Destekten yararlanacakların, Çiftçi Kayıt Sistemi içinde bulunmaları ve arpa, buğday, nohut, mercimek, yulaf ve çavdar ürünlerini ekmiş olmaları gerekiyor.

Verim kaybı oranı yüzde 30-39 olan çiftçilere dönüm başına 30 TL verilecek. Ürününün yarısını kaybeden çiftçiye ödenecek rakam dönüm başına 50 TL olacak. Ürününün tamamını kaybeden çiftçi için dönüm başına 100 TL ödenecek.

Verim Kaybı Oranı  (%)      Destekleme Miktarı (TL/Dekar)

30-39                        30

40-49                        40

50-59                        50

60-69                        60

70-79                        70

80-89                        80

90-99                        90

100 100