Kulak küpesi artık paralı olacak!

Kulak küpesi artık paralı olacak!
Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan düzenleme ile hayvan küpesi ücretsiz hale getirilirken, bu uygulama fazla uzun sürmedi.Kulak küpesi bedelsiz olacak diyen Tarım ve Orman Bakanlığı, küpeye %100 ile 150 arasında döner sermaye kar...

Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan düzenleme ile hayvan küpesi ücretsiz hale getirilirken, bu uygulama fazla uzun sürmedi.

Kulak küpesi bedelsiz olacak diyen Tarım ve Orman Bakanlığı, küpeye %100 ile 150 arasında döner sermaye kar payı ekleyerek küçükbaş küpenin hayvanlara 5 ile 8 TL arasında takılmasına karar verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 81 il müdürlüğüne gönderdiği yazıda küpelere döner sermaye karı eklenerek 2,03 TL'den alınan küçükbaş küpelerin 4,50 TL'den, 3,30 TL'den alınan büyük baş küpelerin ise 6 TL'den İlçe Müdürlüklerine teslim edilmesini istedi.

ÜRETİCİNİN CEBİNDEN 5.50 TL İLE 8 TL ÇIKACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığının 19.12.2018 tarihinde 81 İl Müdürlüğüne göndermiş olduğu yazıda küpelere döner sermaye karı eklenerek 2,03 TL'den alınan küçükbaş küpelerin 4,50 TL'den, 3,30 TL'den alınan büyük baş küpelerin ise 6 TL'den İlçe Müdürlüklerine teslim edilmesini belirtti. Bu ücrete İlçe Müdürlükleri personelince uygulama ücreti dahil edilecek olup ve dolayısıyla vatandaşın cebinden bir küpe bedeli olarak 5,50 TL ile 8 TL arasında para çıkacak.

DESTEKTEN MAHRUM KALDILAR

Yaklaşık bir yıldır İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yeterli miktarda küpe gönderilmediği için ülke genelindeki milyonlarca küçük baş hayvana ve yüz binlerce büyük baş hayvana küpe zamanında takılamadı.

Küçük baş hayvanlara zamanında takılamayan küpeler içinde gecikmeden dolayı yetiştiricilerin hayvanların destekleme kapsamına alınamadı. Yapılan hatanın düzeltilmesi için 31 Mart 2019 tarihine kadar uygulamaya konan küpe affı yetiştiriciler için bir umut olmuş iken küpe fiyatlarının bu kadar arttırılması sıkıntı içinde olan hayvancılık sektörünü olumsuz etkileyecek