Konya'daki inşaatlar bu tarihe kadar durduruldu

Konya'daki inşaatlar bu tarihe kadar durduruldu
Müteahhitler, çimento fiyatlarındaki artış nedeniyle aldıkları boykot kararını uygulamaya başladı. Konya dahil birçok ilde boykot kararı alınmıştı. İnşaatlar geçtiğimiz hafta Çarşamba gününden itibaren 24 Eylül'e kadar...

Müteahhitler, çimento fiyatlarındaki artış nedeniyle aldıkları boykot kararını uygulamaya başladı. Konya dahil birçok ilde boykot kararı alınmıştı. İnşaatlar geçtiğimiz hafta Çarşamba gününden itibaren 24 Eylül'e kadar durduruldu.

Çimento fiyatlarındaki artışı protesto etmek için inşaatlar 24 Eylül'e kadar duracak. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'ndan (İMKON) yapılan açıklamada, "Çimento sektöründe fahiş oranlara varan zamlar, sektör ve kamu adına artık kabul edilemez seviyeye ulaşmıştır" denildi.

Konfederasyon, Ticaret Bakanlığı ile yapılan görüşmelerden olumlu bir netice alamadı. Bunun üzerine "Tekelci fiyat uygulaması ve keyfiyete bağlı zamlar bardağı taşıran son damla olmuştur" açıklaması yapıldı. Bu kapsamda, Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT), çimento fiyatlarındaki artışa tepki için Anadolu’daki 40 dernek ile eş zamanlı olarak 15 gün boyunca inşaatları durdurma kararını aldı.

Bu fiyatlarla vatandaşın ev sahibi olması zor

Müteahhitlerin 15 gün süreyle iş bırakma kararıyla ilgili farklı bir yorumda bulunan Harita Mühendisi Hüsamettin Yıldırım “ Çimento ve demir fiyatlarında ki fahiş fiyatlandırmanın sebebinin, 1993 yılında geçilen serbest piyasa ekonomisi olduğunu düşünüyorum.

Çünkü ülkemizde serbest piyasa ekonomisi uygulanırken, devletimizin kurumları denetlemesi gerekmektedir. Döviz kuruna bağlı olarak malzeme fiyatları artıyor şeklinde açıklamalar yapılıyor, lakin döviz kuru birkaç aydır aşağı yukarı aynı seviyelerde. Ama malzeme fiyatlarında ki artış hiç durmadan devam ediyor.

Serbest piyasa ekonomisinde rekabet için üreticilerin indirim yapmaları gerekirken, ülkemizde üreticiler bir araya gelerek fiyatları yukarıya çekiyor ve hepsi aynı fiyattan işlem yapıyorlar. Müteahhitlerin boykot kararını sonuna kadar destekliyorum. 15 gün uzun bir süre değil ama birilerinin dikkatini çekmesi için yeterli bir süre.

Devletimizin acil bu olaya el atması gerekiyor. Bu masraflarla müteahhitlerin evi tamamlaması imkansız, daha da kötüsü vatandaşlarımızın da ev sahibi olmaları gün geçtikçe daha da imkansız hale geliyor” şeklinde konuştu.