Kömür fiyatları fırladı

Kömür fiyatları fırladı
Kömüre gelen yüzde 70’lik zamla birlikte kalorifer kullanıcıları büyük tedirginlik yaşıyor. Rusya’nın kömür üretimindeki düşüş ve Çin piyasasına verdiği öncelik nedeniyle ithal kömürün ülkeye giriş fiyatı yaklaşık...

Kömüre gelen yüzde 70’lik zamla birlikte kalorifer kullanıcıları büyük tedirginlik yaşıyor. Rusya’nın kömür üretimindeki düşüş ve Çin piyasasına verdiği öncelik nedeniyle ithal kömürün ülkeye giriş fiyatı yaklaşık 60 dolar arttı. Kömürcü Hikmet Başar, kömür alacaklara bir an önce kömür temin etmeleri gerektiği önerisinde bulundu.

Rusya’da kömür üretimin azalmasıyla birlikte, ithal kömürün fiyatlarında yüzde 70’e yakın artış kaydedildi.

Rusya’nın Mayıs'ta kömür üretimi günde 1,1 milyon ton ile 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. İstatistik verilerine göre, Rusya’nın 2021 yılı Mayıs ayında kömür üretimi lojistik sınırlamalar nedeniyle azaldı. Üretim 1,1 milyon ton/gün ile dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi. Verilere göre Mayıs'ta kömür üretimi bir önceki aya göre %6 oranında düşerken, bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında arttı.  Yılın ilk beş ayında da ülkede kömür üretimi bir önceki yıla göre yüzde 10 artarak 177 milyon ton oldu. Bu üretim artışlarında yüksek fiyatlar belirleyici oldu. Üretimde sert kömür oranı ise %82 (0,9 milyon ton/gün) oldu.

“Elinizi çabuk tutun”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hikmet Başar, “Rusya’da kömür üretiminin azalması ve lojistikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle kömüre yüzde 70’e yakın zam geldi. Rusya’nın üretimin az olması, üretilen kömüründe Çin tarafından alınması bu artışta çok etkili oldu. Kömür gelmediği için geçtiğimiz sene 110 dolar olan ithal kömür bu sene 170 dolara yükseldi. Yerli kömüre de enflasyondan ötürü zam geldi. Kömürde yaşanan temin sıkıntısından dolayı fiyatlar her hafta değişiyor. Geçen hafta kömür alanlar bu hafta kar elde ettiler. Nakliyeye de yüzde 50 zam geldi. Bu sıkıntı böyle devam edecek gibi görünüyor, bütün olumsuzluklar bu sene toplandı, mecburen müşteriye fiyat olarak yansıyor. Temin konusunda müşterilerimiz bilenen markaları tercih etsinler, ellerini çabuk tutmalarında ben fayda görüyorum bu sene.” şeklinde konuştu.