Kist hastalığına dikkat

Kist hastalığına dikkat
Kurban bayramının gelmesiyle birlikte Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Elif Uzar, kist hastalığına dikkat çekerek, hastalığın zoonotik karakterli olduğunu söyledi.Hastalığın etken parazitinin esas kaynağının et yiyen...

Kurban bayramının gelmesiyle birlikte Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Elif Uzar, kist hastalığına dikkat çekerek, hastalığın zoonotik karakterli olduğunu söyledi.

Hastalığın etken parazitinin esas kaynağının et yiyen hayvanlar olduğunu anlatan Dr. Uzar, “Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabilirler. İnsandan başka koyun, keçi, sığır ve manda gibi otla beslenen hayvanlar da yumurtaları alarak hastalanırlar. Alınan bu yumurtalar, bağırsaklarda açılarak bağırsak duvarını geçer, kan ve lenf yoluyla öncelik sırasıyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yerleşerek kist formunda yaşamlarını sürdürürler. Hastalığın başlarında kistin küçük olduğu dönemlerde uzun yıllar boyunca belirtisiz seyredebilir. Fakat kist büyüdükçe, bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar.” dedi.

Kurban bayramında dikkat

Kurban bayramında dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Uzar, şöyle konuştu: “Ülkemizde kist hidatiğin sorun olmasının nedenlerinden birisi de özellikle kurban bayramlarında yapılan kesimler sonrası kistli sakatatları gömmek yerine, köpeklere yedirmek yada rastgele ortada bırakarak sokak köpeklerinin bu sakatatlarla beslenmelerine yol açmaktır. Bu kistleri içeren hayvan etleri ve sakatatlar, köpekler tarafından yenince parazit barsaklarda olgunlaşır. Parazitlerin belirli aralıklarla yumurtlayarak ana konakçı köpekler tarafından atılmasıyla enfeksiyon zinciri bir kısır döngüye dönüşür. En büyük risk grubunu parazit mücadelesi yapılmamış enfekte köpeklerle teması olan koyun, keçi, inek gibi hayvancılıkla uğraşan kişiler oluşturmaktadır.”