Hülya BAĞCI: KIŞ VE BESLENME

Kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte beslenme şeklinde değişiklikler olmakta, genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilim artmaktadır. Kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmekte, fiziksel aktivite yoğunluğunda azalmak olmaktadır. Kış mevsiminde fiziksel aktivitenin az olması, gecelerin uzaması nedeni ile televizyon başında fazla zaman geçirilmesi ve besinlerin atıştırılması gibi nedenlerden dolayı vücut ağırlığında istenmeyen değişiklikler olabilmektedir.

5 MADDEDE SAĞLIKLI BESLENME..

Su İçin

Vücut ısısını dengede tutabilmek ve vücudumuzun toksinlerden arınmasını sağlamak için metabolizmamızı hızlandırmaya yardımcı olan hayat kaynağımız suyu mutlaka yeterli miktarda içmeliyiz. Her gün en az 2 - 2,5 litre (12-14 su bardağı ) su içilmelidir.

Öğün Atlamayın

Kış aylarında genel olarak hareketsiz bir yaşam sürmemizden dolayı kilo almamız kaçınılmaz gibi düşünülüyor fakat öğünlerimizi düzenlememiz bizim için kurtarıcı olabilir. Öğün atlamak ve uzun süreli açlıkların sonrasında daha fazla yemek yeme eğilimi ortaya çıkar, bu durum da hızlı kilo almamıza sebep olur. Düzenli olarak 3 ara, 3 ana öğün şeklinde beslenirsek açlık hissetmeden düzenli ve dengeli beslenmek kurtarıcımız olabilir.

D Vitamini Alın

Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları, D vitamini ihtiyacının karşılanamamasına neden olmaktadır. Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamini, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir. Besinlerle alımı pek sağlanamadığından kış aylarında mümkün olduğunca güneşli günlerde vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılamalıyız.

Sebze ve Meyve Tüketin

Günlük beslenme miktarına uygun olarak bol miktarda sebze ve meyve tüketimi, kış aylarında vücudumuzun direncinin düşmemesi açısından çok önemlidir. Kış aylarında genel olarak daha yağlı yemeklere eğilim olmaktadır. Sebze ve meyveler, hem diyet yapanlar için destekleyici, hem de sağlığımızı korumamız açısından mutlaka tüketmemiz gereken besinlerdir.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

Kış hastalıklarından korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinlerin tüketimine özen göstermeliyiz. A ve C vitaminleri savunma mekanizmamızı güçlendirmemiz açısından çok önemlidir. Portakal, mandalina, greyfurt, havuç, kivi, lahanagiller ve yeşil yapraklı sebzeler, A ve C vitamini açısından zengin besinlerdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi