Kentsel dönüşüm projesi hazırlandı

Kentsel dönüşüm projesi hazırlandı
Sarayönü Belediyesi tarafından, çarşı merkezinin prestijini arttıracak, kötü görünüme neden olan ve tehdit oluşturan yapıların yerine modern Selçuklu mimarisinde yeni yapılar yapılmasına imkan sağlayacak kentsel dönüşüm...

Sarayönü Belediyesi tarafından, çarşı merkezinin prestijini arttıracak, kötü görünüme neden olan ve tehdit oluşturan yapıların yerine modern Selçuklu mimarisinde yeni yapılar yapılmasına imkan sağlayacak kentsel dönüşüm projesini başlattı. Pilot bölge olarak Can Market’ten Efsane Ekmek Fırını’na kadar olan ada için proje hazırlandı.

Kentsel dönüşüm ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde mülk sahipleri bilgilendirilecek. Söz konusu adanın Tahir Çelik Caddesi’ne bakan kısmına iki katlı işyeri ve büro, demirciler caddesine bakan kısmına ise zemini dükkan üzerine üç kat konut yapılacak. Yapıların arasına ise geçiş yolları yapılarak tüm yapıların dört cepheli olması sağlanacak.

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, ilçenin kanayan yaralarından bir tanesi olan çarşı merkezinin mezbelelik görüntülerin ortadan kaldırılıp modern mimari ile yeni yapılar yapılması için kentsel dönüşüm projesi hazırlattı.

Pilot bölge olarak Can marketten Efsane ekmek fırınına kadar olan ada seçildi. İki ayaklı bir proje olan kentsel dönüşüm projesinde mülk sahiplerinin işbirliği ile hareket edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da gerekli desteğin sağlanması durumunda proje hayata geçirilecek.

Çarşı için hayati bir proje

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak proje hakkında yaptığı açıklamada, “İlçemizin önemli problemlerinden olan, zaman zaman ilçenin gündemine gelen çarşı içerisindeki eski dükkanların yenilenmesi amacıyla bir proje başlattık. Projemizi belli bir aşamaya getirdik. Bu projeyle çarşı merkezinde modern ve Selçuklu mimarisi sentezlenerek çok daha güzel ve görkemli yapılar ortaya çıkarılmasını planlıyoruz. Projemiz tamamlandıktan sonra mülk sahipleriyle bilgilendirme toplantısı yapacağız. Daha sonra da çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a projemizi anlatacağız.” dedi.

İşte proje detayları

Projenin detaylarından bahseden Başkan Solak, “Can marketten Efsane ekmek fırınına kadar olan adayı pilot bölge olarak belirledik. Bu projeyi hayata geçirebilirsek ve talep olursa çarşının diğer kısımları için de bu projeyi uygulayabiliriz. Pilot bölgede Tahir Çelik Caddesi ile Demirciler Caddesi arasında bulunan bütün kısmı kullanacağız. Tahir çelik caddesine bakan bölümde altları dükkan, üstleri büro olarak iki katlı yapılar olacak. Ortada yeşil alan ve iç yollar yer alacak. Arka bölümde ise zemini dükkan, üzerine üç kat konut şeklinde yapılar olacak. Ara yollarla tüm yapıların dört cepheli olması sağlanacak. Bu projemiz uygulanabilirse hem ilçemiz hem de mülk sahipleri fayda sağlamış olacak. Projemizin iki ayağı bulunuyor. Bunun birincisi mülk sahipleri, ikincisi bakanlık ayağı.” şeklinde konuştu.

Nitelikli yapılar oluşacak

Nitelikli işyeri sorununu da çözeceklerini ifade eden Solak şunları söyledi: “Projenin uygulanacağı mevcut alanda bulunan ömrünü tamamlamış yapılar büyük risk oluşturuyor. Bu yapıların oluşturduğu riskin yanı sıra neden olduğu görüntü de çarşının cazibesine zarar veriyor. Projemiz hayata geçerse ilçemizin nitelikli işyeri sorunu da çözülmüş olur. İlçemizde esnaf çeşitliliğinin az olmasının nedeni nitelikli dükkan eksikliği. Biz Sarayönü Belediyesi olarak ilçemizde gerçekleştirdiğimiz projelerde modern Selçuklu mimarisini kullanıyoruz. Bu hem bir bütünlük oluşturuyor hem de ilçemizin bir kent kimliğine bürünmesine neden oluyor. İlçemiz Konya’nın uydu kenti olurken kendi kent kimliğini de kazanması çok önemli.”

Etiketler :